Diskuze

Rodiči jsme oba, práva nemáme. Zastánci sňatků gayů a leseb diskutovali ve Sněmovně

Ve Sněmovně v úterý představili návrhy zastánci manželství pro všechny i ti, kteří naopak podporují tradiční svazek mezi mužem a ženou. První zmínění chtějí novelou občanského zákoníku dosáhnout možnosti manželství homosexuálů. Druhý tábor chce ústavně ukotvit manželství jako svazek muže a ženy.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Tohle je opravdu těžká otázka. V dnešní době ve se více jak 50 % manželství rozvádí. A nejvíc tím trpí děti. Co je lepší? Aby dítě vyrůstalo v milujícím svazku, byť dvou zen/mužů, nebo to, když je otec třeba alkoholik a týrá matku? Co je pak toto za mužský vzor? Ano, muž by měl, v ideálním případě, v životě dítěte být (stejně jako žena) a měli by se milovat a společně vychovat děti v laskyplnem svazku. Ale tak to přeci v mnoha případech není. A znám plno lidí, kteří vyrostli třeba jen s mámou a babičkou. A že by byli nějak výrazně poznamenani, to nemohu říct. Kolik dětí vyrůstá s jedním rodičem třeba díky nepřízni osudu?

Říkáte, že ta druhá žena není rodič, protože dítě neporodila. A co adopce? Umělá oplodnění z darovanych spermií nebo vajíček? To tihle lidi, podle vás, nejsou taky rodiče? Kazda mince má dvě strany. Ale čím dál tím víc si začínám myslet, že pro dite je nejlepší hlavně láska a harmonie...

0 0
možnosti
ZH

Zajímavé, že článek se úzkostlivě vyhýbá otázce, že každé z těch dětí má otce. On zemřel? Nehlásí se k dítěti? Neví o tom, že má dítě? Co jeho práva?

0 0
možnosti
MJ

To téma s problematikou, o které článek pojednává, nesouvisí, a proto je ani nezmiňuje.

V tomhle ohledu existuje řada různě složitých variant a individuálních řešení, většinou založených na vzájemné dohodě.

V zemích, kde lesbickým partnerkám umožňují využít anonymního dárce semene, je přirozeně otec neznámý. V našich podmínkách, které legální využití spermabanky nedovolují, je varianta s neznámým otcem složitější. Většinou je proto otcem někdo známý, často i důvěrný přítel, který souhlasí s tím, že nebude zapsán do rodného listu. Tím se (de facto - nikoli však de iure) vzdává rodičovských práv, a nevznikají mu ani žádné povinnosti. Pokud by se snad v budoucnu svých otcovských práv a vyživovací povinnosti neúspěšně domáhal, rozhodne soud obdobně, jako by rozhodoval ve sporu po rozvodu manželství. V praxi jde ovšem spíš o teoretickou možnost - neslyšel jsem nikdy ani o jediném takovém případu.

Dva chlapi přicházejí k dítěti obtížněji. U nás většinou po rozvodu a dohodě s bývalou manželkou, ale mohou také (pokud unesou s tím spojené nemalé náklady) využít legální institut náhradní matky v některé ze zemí, které ho otevřely i pro homosexuální páry. V takovém případě je biologická matka - dárkyně vajíčka - neznámá, jelikož to vyžaduje zákon.

Do rodného listu pak mohou být jako rodiče zapsáni dva otcové - a stejný záznam bude proveden i do rodného listu českého, jak o tom nedávno rozhodl ústavní soud.

Já a můj partner jsme v roce 1982 k dítěti přišli z iniciativy důvěrné přítelkyně, která se nám sama nabídla jako matka. Rok po porodu se vdala a založila si vlastní rodinu, ale s námi ani se synem dodnes nepřerušila kontakt. Žádné specifické problémy z toho nikdy nevzešly - je to úplně stejná situace jako po nekonflitním odloučení asertivních a ohleduplných rodičů.

Jsem proto přesvědčen, že by dítě v gay rodině mělo znát historii svého narození, a mělo by mít vždy volný přístup k druhému biologickému rodiči, pokud není neznámý, a pokud oba o vzájemný kontakt stojí.

2 0
možnosti
PJ

Pod novelu občanského zákoníku se podepsalo 46 poslanců a poslankyň. To jsem nevěděl, že máme v parlamentu tolik krajně levicových extremistů a ultra liberálních radikálů.

0 0
možnosti
MB

Chtěla bych vysvětlit čtenářům, kteří nechápou, jak se mohou dvě ženy bez účasti muže stát rodiči dítěte:

Jedná se o snahu zrušit dosavadní pojem rodiče = otec a matka, a zavést nový pojem rodiče = dva lidi, kteří mají rodičovský právní nárok k dítěti.

Pochopitelně bude následovat odebírání dětí matkám, které společnost nebude považovat za dost dobré, a předávání nově definovaným rodičům.

0 3
možnosti
JL

Ano, o nic jiného totiž gayům nejde. Po schválení vyběhnou všichni do ulic a seberou dítě každé matce, která svou ratolest nechá na veřejnosti brečet déle jak 5 minut ;-D

0 0
možnosti
ET

Manželství je svazek ženy a muže a tak by to také mělo zůstat.

Souhlasím s návrhem P.Nachera: „ Práva ano,manželství ne “ :-).

1 0
možnosti
JL

Mohu se zeptat, proč manželství ne?

0 0
možnosti
IH

Mám v tom nejasnosti. Chtělo by to v zákoně ošetřit i s ostatními příbuznými. Švagr a švagrová, snacha a zeť, teta a strejda.

0 0
možnosti
MJ

Na uvedených kategoriích není co ošetřovat, pane Hlaváčku. Ty zůstanou za všech okolností tím, čím jsou odjakživa.

Švagr a švagrová jsou sourozenci vaší manželky nebo manžela, snacha a zeť je manželka nebo manžel vašeho syna či dcery, a tety nebo strejdové jsou pro vaše dítě všichni sourozenci obou manželů.

0 0
možnosti
JL

Mě by zajímalo, jak konkrétně povolení manželství pro homosexuální páry ovlivní nebo ohrozí tradiční rodiny. Je zde opravdu hodně odpůrců, ale rád bych viděl nějaký konstruktivní dobře vysvětlený důvod, proč je někdo proti.

3 1
možnosti
KK

Tradiční rodiny budou fungovat úplně stejně jako dosud. Nikdo nikomu nebude nařizovat rozvod ani nutit setrvání v nefunkčním svazku. Takže rozvodů u tradičních párů ani neubyde ani nepřibyde. Jen některé netradiční rodiny budou mít více jistot. Třeba tu, že pokud dítěti zemře biologický rodič, žijící v rovnocenném manželském svazku jako je ten tradiční, nebude muset dítě nutně podstoupit vytržení z domácího prostředí od milujícího druhého rodiče třeba do ústavní péče, nebo k pokrevním příbuzným, které ovšem třeba ani nezná anemá k nim vztah.

1 0
možnosti
MS

M47a75r84k 71S60t44e25i74n

10. 10. 2018 12:52

Jo ve Švédsku se řešil případ, kde si jedna s leseb nechala udělat umělé oplodnění, a když se na ní její přítelkyně - partnerka vykašlala, tak zažalovala biologického otce o výživné. To je ta realita.

1 0
možnosti
MJ

A co byste z toho chtěl dokládat?

Podobné tahanice v normálních vztazích přicházejí celkem běžně. Znamená to snad něco? - Neznamená to vůbec nic.

0 0
možnosti
FB

Jsem heterosexuál a jsem na to hrdý , aniž to dávám najevo na různých akcích a Prag Pride , jako ta podstatná , i když hlasitá menšina , která salámovou metodou postupně zvyšuje svoje požadavky a to mně začíná vadit !!Jejich orientace je mně lhostejná ,protože civilizace má zásadnější problémy , ale jinak jiná orientace,když se z ní nedělá halasný problém,mně nevadí[>-]

4 1
možnosti
JL

A teď si představte, že by manželství bylo zakázáno pro všechny heterosexuální lidi, jejichž den narození je dělitelný číslem 4. Protože datum narození můžete ovlivnit asi tak stejně, jako svou orientaci.

Přišlo by Vám to fér? A těm, kteří se nemohou brát? Přišlo by Vám jako zvyšování svých požadavků, kdyby i tito lidé chtěli právo na uzavírání manželství?

0 1
možnosti
DS

Dva jedinci stejného pohlaví spolu přirozenou cestou nemohou zplodit dítě. Podporuji přírodu a proto nepodporuji, aby dvojice žijící v souladu s přírodou měly stejná práva jako dvojice, které se rozhodly přírodní zákonitosti nerespektovat.

2 0
možnosti
MK

Takže ta spousta homosexuálních zvířat je taky proti přírodě?

1 4
možnosti