Malé přechody s Polskem jsou opět otevřeny

Olomoucký kraj - Všechny malé hraniční přechody a turistické stezky na česko-polských hranicích v Olomouckém kraji, které byly uzavřeny kvůli obavám ze zavlečení slintavky a kulhavky, jsou znovu otevřeny. Turisté tak mohou opět překročit hranice celkem na devíti místech. "Omezení bylo v pátek zrušeno a přechody určené pro malý pohraniční styk a přechody na turistických stezkách jsou opět otevřeny," řekl Petr Navrátil z pohraniční policie.

Zpřísnění mimořádných opatření kvůli obavám ze zavlečení slintavky a kulhavky do země vyhlásila Ústřední nákazová komise 15. března odpoledne. Následující den byly zavřeny všechny drobné turistické hraniční přechody s Polskem a Německem. „V České republice je jich celkem sedmdesát, z toho v Olomouckém kraji šest. Na všech šesti jsme sice nainstalovali nášlapné dezinfekční koberečky, ale zase je odneseme a pohraniční policie přechody úplně uzavře. Myslím, že to turistům ani nebude vadit,“ řekl při zavádění opatření Evžen Staroveský z veterinární správy.

Centrální nákazová komise sice rozhodla o prodloužení protinákazových veterinárních opatření do příštího týdne, ovšem s výjimkou hranice s Polskem. Tam komise ve středu opatření proti infekční nákaze zvířat po dvou týdnech zrušila. Během této doby nezaznamenali celníci žádné větší potíže s odbavováním na zbylých třech celních přechodech v Mikulovicích, Zlatých Horách a v Bílém Potoku.

Lidé pochopili vážnost situace
Podle veterinární správy i celníků lidé rychle pochopili vážnost situace a nesnaží se převážet přes hranice rizikové potraviny, které by mohly do země zavléct slintavku a kulhavku. „Na dně košů bylo jen pár věcí - šlehačka, čokolády nebo salám. Lidé mají naštěstí už dost informací o nebezpečí slintavky, takže se chovají ukázněně,“ řekl Evžen Staroveský z šumperské veterinární správy. „V koších je toho o polovinu méně. Jen sem tam ještě nějaký polský turista převáží salám a musí jej u nás zahodit,“ potvrdili celníci z hraničního přechodu v Mikulovicích na Jesenicku. Lidé také většinou bez reptání snášejí nutnost očištění kol automobilů i vlastních podrážek na dezinfekčních kobercích, které jsou na hranicích nainstalovány, přestože je tato procedura zdržuje a prodlužuje čekací doby na hranicích.

Uzavřený pěší hraniční přechod a cyklosteska mezi Hrádkem nad Nisou a a Hartavou. (16. března 2001)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video