Májové protesty ovládnou Prahu a Brno

  • 9
První májový den bude ve dvou největších městech ve znamení demonstrací. Na své se chtějí přijít levicoví a pravicoví radikálové, kterých jen do Brna míří několik stovek. Policie v Praze se připravuje zejména na setkání anarchistů, kteří chtějí projít centrem metropole. Nejvíc lidí přijde zřejmě na pražskou Letenskou pláň, kde mají tradiční prvomájový mítink komunisté. Lákat voliče budou i další politici.

Na tři sta anarchistů se chystá připomenout si 1. května svátek pracujících v ulicích centra Prahy. Pro policii i demonstranty jde o přípravu na protestní akce při listopadovém zasedání NATO v Praze. V roce 1999 při střetech s pořádkovými jednotkami poškodili anarchisté několik policejních aut a lehce zranili devět policistů. - více zde

Poprvé za posledních pět let se zřejmě do ulic nechystají neonacisté, odpůrci anarchistů. "Oproti minulosti je hodně kluků zavřených a zbylí aktivisté se chystají na akci do Brna," tvrdí dlouholetý sympatizant pravicových skinheadů.

Skinheadi míří do Brna
Příznivci skinheads, kteří chtějí vyjádřit odpor proti levicovému násilí, mají v Brně sraz v poledne. Podle některých informací se do města chystají desítky fašistických radikálů z celé střední Evropy.

Jenom o několik ulic dál plánují protest levicoví radikálové, kteří chtějí vyrazit na pochod ulicemi. Na pořádek v ulicích bude dohlížet několik set policistů, kteří se budou snažit udržet obě skupiny co nejdál od sebe.

Policie nevylučuje provokování a výtržnosti. Radí proto lidem, kteří bydlí v okolí tras obou pochodů, přeparkovat auta na bezpečnější místa. Největší nebezpečí potyček podle policie hrozí až po skončení pochodů, kdy se budou demonstranti rozcházet. - více zde

První máj zalije slunce

První máj, mítinků čas
Nejvíc lidí se na Prvního máje zřejmě sejde na Letenské pláni, kde má naplánován tradiční mítink Komunistická strana Čech a Moravy. Vrcholem má být vystoupení Miroslava Grebeníčka.

Obě náměstí v centru západočeského Sokolova si zamluvily levicové politické strany, které spojí předvolební mítinky se zábavným programem pro veřejnost. Komunisté a jejich příznivci se představí na Starém náměstí, ČSSD uchystala veselici pod širým nebem na náměstí Budovatelů.

V Praze nemají mítink jen komunisté, ale i další politické strany. Sociální demokraté se potkaji u Křižíkovy fontány na Výstavišti. Koalice bude diskutovat s občany u petřínské lanovky. Balbínova poetická strana pořádá v malostranské Baráčnické rychtě erotický kabaret za účasti hudebníků, tanečnic a básníků.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video