Majitel zverimexu se o zvířata nepostaral

  • 48
Je pátek 16. srpna a pražská čtvrť Karlín zůstává uzavřena. Hrozí totiž zřícení několika domů. Do oblasti mohou pouze záchranáři a statici, kteří budovy kontrolují. V Křižíkově ulici však ve výloze zverimexu vidí jedna z úřednic nějaký pohyb. "U obchodu byly vodou vylomené dveře. Uvnitř na zemi ležely desítky mrtvých zvířat. V některých klecích ale zvířata ještě žila," popisuje obraz zkázy Štěpánka Beránková ze stavebního úřadu Prahy 8.

Do Křižíkovy ulice přijíždí policejní hlídka a hasiči. Odchytová služba už na místě byla, protože v doprovodu statiků odvážela z evakuovaných bytů domácí zvířata.

Za policejní asistence hasiči vypáčili dveře. Naskytl se jim hrůzný pohled. "Na hromadách ležela mrtvá těla v klecích. V místnosti byl navíc zápach rozkládajících se zvířat," říká Beránková.

Přesto některá zvířata přežila. Jejich klece byly většinou na policích u stropu. "Činčily ale přežily úplným zázrakem. Našli jsme je totiž pod úrovní, kam voda v místnosti dosahovala," uvedl Jiří Dvořák z odchytové služby Lary, která se zvířat ujala.

Žijích zvířat zůstalo v obchodě Aqua terra ZOO celkem devatenáct. Podle Dvořáka to byli kromě činčil i osmáci, korely, potkani a křečkové. "Všechny jsme je v klecích odvezli do útulku v Jinonicích. Seznam odchycených zvířat podepsala policie," dodal.

Zvířat ve zbídačeném stavu se ujala Věra Aladzasová z jinonického útulku. "Zvířata byla zoufale vyhladovělá a žíznivá. Křečíci už dokonce žrali piliny z podestýlky," řekla. Podle ní jsou ale už v pořádku. "Mám je tu 14 dní a jejich majitel se stále neozval."

Celý případ řeší pražská veterinární správa. Majitel obchodu Zdeněk Škorpil se totiž o zvířata nejen nepostaral, ale navíc vše nahlásil jako krádež. "Celá věc nás hodně mrzí. Pan Škorpil se ani neobtěžoval nahlásit, že tam zvířata má a pak rozhlásí, že mu je někdo ukradl," zlobí se Beránková.

Škorpil se však zatím nepřihlásil ani v útulku. "Zvířata tu stále mám a jejich majitel není k sehnání. U předání ale budu požadovat asistenci policie, protože jsem zvířata převzala protokolárně," říká Aladzasová.

Pokud veterinární správa rozhodne, že šlo o týrání zvířat, začne se případem zabývat i policie. "Záleží na konkrétním případu, ale u týrání zvířat hrozí až rok vězení nebo zákaz činnosti s pokutou," řekla mluvčí policie Eva Miklíková.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video