Bývalí klienti H-Systemu si byty v Horoměřicích dostavěli svépomocí. (24....

Bývalí klienti H-Systemu si byty v Horoměřicích dostavěli svépomocí. (24. července 2018) | foto:  František Vlček, MAFRA

Nejde jen o Horoměřice, poškození chtějí od Babiše spravedlnost pro všechny

  • 650
Spravedlnost pro všechny. S takovou výzvou se na premiéra Andreje Babiše obrátilo sdružení Maják zastupující část klientů H-Systemu. Chtějí, aby jednali se zástupci všech bývalých klientů a ne jen s lidmi z Horoměřic. V úterý bude celou kauzu na pražském Hradě konzultovat prezident Miloš Zeman s předsedy Ústavního soudu a Nejvyššího soudu.

Premiér Babiš a ministr spravedlnosti Jan Kněžínek se mají v pondělí dopoledne sejít se zástupci družstva Svatopluk zastupujícího část poškozených, kterým hrozí vystěhování z Horoměřic, a s konkurzním správcem H-Systemu Josefem Monsportem. Sdružení Maják žádá, aby se hledalo spravedlivé řešení pro všechny poškozené. 

„Vyzýváme k jednání ministra spravedlnosti a premiéra vlády, aby věc řešili ve prospěch všech klientů a k jednání byli pozváni i zástupci ostatních skupin klientů H-Systemu,“ uvedla předsedkyně sdružení Maják Jitka Drunecká. Podle ní je třeba brát zřetel na rozhodnutí Nejvyššího soudu, který tento týden vyzval k nalezení spravedlnosti pro všechny věřitele H-Systemu. 

Nejvyšší soud to uvedl v rozhodnutí, v němž zahrnul byty v Horoměřicích obývané členy družstva Svatopluk do konkurzní podstaty H-Systemu a vyzval členy družstva, aby byty do měsíce opustili.

Družstvo Svatopluk tvoří někteří bývalí klienti H-Systemu, kteří si po pádu firmy svépomocí byty dostavěli. Nájemní smlouvy mezi družstvem a obyvateli bytů jsou ale podle NS absolutně neplatné. Družstvo pokračovalo v započaté stavbě na pozemcích H-Systemu. V podstatě tak investovalo do cizího majetku. A podle verdiktu NS musí do měsíce vyklidit byty v osmi domech. Týká se to asi 60 rodin. 

Poškozených v kauze H-System je ovšem dohromady více než tisíc. 

Sdružení Maják ve středu uvedlo, že nemá zájem na vystěhování lidí z Horoměřic, upozornilo ale, že družstvo Svatopluk svévolně snížilo majetek zahrnutý do konkurzní podstaty, ze které mají být odškodněni všichni bývalí klienti H-Systemu.

Sdružení také připomnělo, že se peníze z H-Systému dosud nepodařilo najít. Vyzvalo proto politiky, aby se zasadili o nalezení tohoto majetku.

Konzultace s prezidentem

Rozsudek Nejvyššího soudu zkritizoval i prezident Miloš Zeman. Společně s dalšími rozsudky vyvolává podle něj vážné pochybnosti o kvalitě a lidskosti soudního systému. 

Proto se v úterý na Pražském hradě sejde s předsedy Ústavního soudu Pavlem Rychetským a Nejvyššího soudu Pavlem Šámalem. Na twitteru to uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video