Macek žádá po Zemanovi omluvu a sto tisíc

- Městský soud v Praze začal projednávat žalobu místopředsedy ODS Miroslava Macka podanou na premiéra a předsedu ČSSD Miloše Zemana kvůli jeho dřívějším výrokům o privatizaci Knižního velkoobchodu. Soud jednání odročil na březen. Macek požaduje Zemanovu omluvu a finanční odškodnění ve výši 100 tisíc korun. Zeman loni v dubnu v televizi Nova prohlásil, že Macek zprivatizoval v roce 1992 Knižní velkoobchod díky intervenci některých politických činitelů. Případ privatizace Knižního velkoobchodu tehdy Zeman označil za jednoznačné tunelování.

KAUZA PRIVATIZACE KNIŽNÍHO VELKOOBCHODU

31. ledna 1992: podán privatizační projekt na bývalý Knižní velkoobchod
17. června 1992: schválena privatizace prostřednictvím přímého prodeje společnosti s ručením omezeným Telegraf.
11. září 1992: Knižní velkoobchod odprodán Telegrafu cca za 23 miliónu korun, později prodán dál za cca 90 milionů
21. ledna 1993: zahájeno trestní stíhání privatizace s.p.Knižní velkoobchod Praha. Trestní stíhání bylo zahajováno ve věci, z trestného činu tedy nebyla obviněna žádná konkrétní osoba.
14. dubna 1993: vyšetřovatel obvinil spolumajitele firmy Telegraf Praha (dříve Telegraf) Jindřicha Menzela a zmocněnce jejich firmy, právníka Pavla Krýla z trestných činů poškozování závazných pravidel hospodářského styku a porušování cizích práv
20. září 1993: trestní stíhání ve věci privatizace Knižního velkoobchodu firmou Telegraf Praha bylo definitivně zastaveno

Macek prohlásil, že Knižní velkoobchod jako spolumajitel firmy, která jej privatizovala, nevytuneloval, a odmítl, že by byl při privatizaci falšován datový zápis a jméno firmy. "Nevím nic o tom, že bych velkoobchod koupil na základě intervencí pana (Milana) Uhdeho a pana (Tomáše) Ježka. Koupil jsem ho za 23 miliónů korun a potom jsem budovu ve Vězeňské ulici prodal za částku o něco menší než 90 miliónů," řekl Macek.
Zemanův právní zástupce Josef Lžičař soudu poté předložil Uhdeho dopis Ježkovi, o němž žalobce prohlásil, že jej vidí poprvé.
K Mackem avizované žalobě Zeman loni v dubnu uvedl, že věří, že se tímto způsobem podaří otevřít "uměle utlumený proces" a ujasnit, zda privatizace Knižního velkoobchodu byla, nebo nebyla jedním z prvních případů tunelování v ČR. "Myslím si, že to může být i první krok v naší plánované akci Čisté ruce," řekl tehdy Zeman.
Podle Zemana bylo trestní řízení zastaveno na příkaz tehdejšího generálního prokurátora Jiřího Šetiny.
Zeman s poukazem na promítnutý videozáznam pořadu odmítl tvrzení žaloby, že nazval Macka velkým zlodějem. "To, že někdo získá majetek z privatizace, respektive aktiva, dluhy nesplácí a věřitelé se obracejí bezúspěšně na Fond národního majetku, je dle mého názoru zcela jednoznačně tunelování," opakoval Zeman.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video