Hotel by se pravděpodobně líbil i královně Elišce Rejčce, po níž nese jméno. Okouzlující žena, která byla v jedenadvaceti letech dvojnásobnou vdovou, do svého věnného města po smrti Rudolfa Habsburského často jezdila.
Hradec Králové byl věnným městem českých královen od roku 1306. Návštěvníci hotelu však nemusí být nutně z královské krve, patřičné péče se dostane všem.
Restaurace v přízemí pojme asi padesát hostů, vkusný interiér využívající dřevo a látky v tlumených barvách pomáhá navodit slavnostní náladu. Ani návštěvník bez společnosti si však nemusí připadat ztracený. Obsluha je všímavá a nabídka pokrmů pestrá.
"Nedržíme se příliš domácí tradice, naší specialitou jsou zdravá a zdravě připravená jídla. K přípravě nepoužíváme tuk, máme na to speciální zařízení, v nabídce je hodně ryb a zeleniny," říká ředitelka hotelu Miloslava Marečková.
Hotel U Královny Elišky Malé náměstí č. 117 Hrade Králové Otevírací doba: 7.00 - 23.00 Celkem 52 míst Pilsner Urquell 0,5l - 20 Kč Radegast birell - lahvové, nealkoholické 0,5l - 20 Kč Celkový dojem: ***** (maximální počet hvězdiček je 5) Návštěva 12. března, autor si občerstvení zaplatil sám. |
VŠECHNY RECENZE HRADECKÝCH HOSPOD |
I přesto restaurace vychází vstříc zájemcům o národní jídla. Host si může pochutnat například na plněných bramborových knedlících s uzeným masem, kysaným zelím a vídeňskou cibulkou za 65 korun. Na jídelním lístku nechybí ani svíčková na smetaně s brusinkovou šajbou a houskovými knedlíky za 95 korun. V nabídce jsou samozřejmě ryby i drůbež, další druhy mas, zvěřina i zeleninové mísy.
Děti si mohou vybrat ze čtyř speciálních pokrmů. "Na přání rodičů jsme schopni připravit jakékoli jídlo," dodává ředitelka. Zřejmě nejdražší specialitou je langusta - humr s vinnou omáčkou a zeleninou za 889 korun.
Restaurace má i polední menu pro pracující z okolí. V něm je například rajčatová polévka s rýží za 15 korun a španělský závitek s rýží za 72 korun. "Nechceme být restaurací jen pro zahraniční návštěvy nebo slavnostní příležitosti. Lidé z města si už zvykli chodit k nám na obědy či večeře," říká Miloslava Marečková.
Pivaři mají v restauraci malý výběr: jen Plzeňský Prazdroj a nealkoholický Radegast. Zato milovníci vín si přijdou na své. V nabídce jsou vína z Modrého sklepu v Novém Šaldorfu, ale i od dalších tuzemských výrobců. Znalci produktů zahraniční provenience si mohou vybrat z francouzských vín.
Ve čtyřhvězdičkovém hotelu je kromě restaurace ještě kongresový sál, vinárna se zachovalou původní klenbou a prostory pro ubytování. Hotel se pyšní fitnes centrem s bazénem, saunou a vířivkou.
V takovém hotelu nelze uniknout historii. V proskleném atriu se zimní zahradou si může host snadno připadat jako na středověkém náměstí, z letní terasy zase vidí zbytky hradeb.
Restaurace hotelu U Královny Elišky v Hradci Králové |