Linka poradí, rozhodnutí je na dítěti

  • 5
V pátek si děti vyzvednou vysvědčení. Blížící se konec roku pociťují i pracovníci Linky bezpečí. "Za měsíc červen máme asi 900 telefonátů s problematikou školního prospěchu. Nejvíc otázek je spojených s tím, jak sdělit rodičům známky, které očekávají," řekla v on-line rozhovoru psycholožka linky Ilona Špaňhelová. její odpovědi najdete - ZDE.

Děti volají, protože je čekají například čtyři dvojky na vysvědčení a nevědí, jak to řeknou doma rodičům.

"Mají z toho strach a volají také děti, kterým hrozí pětka nebo i trojka z chování a ony nevědí, jak to rodiče přijmou," popisuje Špaňhelová nejčastější problémy dětí před vysvědčením.

Pracovníci Linky bezpečí se snaží spolu s dítětem hledat východisko z této situace a nějak to řešit. "Pomáháme mu, ale nikdy mu neřekneme recept, co má udělat. Rozhodnutí je na něm, on je také pak aktérem, který to, pro co se rozhodl, udělá nebo ne," doplnila psycholožka.

Podle jejího odhadu se na linku denně obrátí asi 200 až 300 dětí, nejčastěji volají odpoledne.

"Smysl práce na Lince bezpečí tkví především v poskytnutí podpory dětem v situacích, kdy se cítí osamělé, zrazené, zmatené, kdy si nevědí rady se svými problémy, kdy nemají nikoho, komu by se se svým trápením mohly svěřit," popisuje web linky činnost organizace.

Linka funguje 24 hodin denně. Děti se dovolají z jakéhokoli telefonního přístroje v celé České republice zdarma. Každý klient tu může získat potřebné adresy a telefony.

"V případech, kdy jsou problémy klientů skutečně velmi vážné, nabízí Linka bezpečí možnost zprosředkování pomoci u příslušných institucí," doplňuje web.

Dva dny v týdnu funguje i Rodičovská linka. Ta je určena dospělým, kteří se chtějí poradit o výchově svých dětí. Poradenství poskytuje dětský psycholog a psychoterapeut.

"Nejfrekventovanějšími tématy na Rodičovské lince bývají rodinné problémy a dále potom školní a osobnostní problémy," vysvětlují webové stránky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video