Lidovci pohrozili: Tři ministři, nebo nic!

  • 228
Noční jednání o vládě zkrachovalo. ČSSD změnila nabídky a lidovci je odmítli. Rozhodli se udržet své tři ministry na jejich postech. Jinak do vlády nepůjdou, hrozí. "Další vyjednávání v tuto chvíli pro nás nemá význam," řekl v noci novinářům šéf lidovců Miroslav Kalousek.

DOKUMENT
Návrh koaliční smlouvy

Zástupci ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU se v noci sešli v budově ministerstva dopravy. Sedmihodinové jednání o složení nové vlády však skončilo krachem.

Sociální demokraté si totiž ve středu rozmysleli své dosavadní návrhy a svým koaličním partnerům navrhli jiné nabídky.

To se však nelíbilo lidovcům, kteří pak zrušili všechny dosavadní dohody a odmítli se účastnit dalších jednání.

Z budovy odešli a nejsilnější vládní straně vzkázali - buď zůstanou ve vládě lidovečtí ministři zahraničí, životního prostředí a dopravy Cyril Svoboda, Libor Ambrozek a Milan Šimonovský, nebo v novém kabinetu nebudeme vůbec.

"Ta nabídka leží na stole - berte, nebo nechte ležet," řekl novinářům tři hodiny po půlnoci předseda KDU-ČSL Kalousek.

Postoj lidové strany je podle něj pevný a definitivní. Uvedl, že zatímco o dříve nabízených variantách byla ochotna jeho strana uvažovat, aktuální nabídka ČSSD by znamenala oslabení pozic KDU-ČSL v příští vládě.

Sociální demokrati ani unionisté, kteří po odchodu lidovců pokračovali v jednání, k čekajícím novinářům nepřišli.

"Dnes se ukázalo, že všechna řešení, která se zdála být ještě včera schůdná, jsou dnes pro sociální demokracii nepřijatelná," řekl Kalousek po celonočním jednání lídrů ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU v budově ministerstva dopravy.

Očekává, zda sociální demokracie jejich návrh přijme, nebo odmítne. "My už o žádných jiných personálních variantách vyjednávat nebudeme," zdůraznil Kalousek.

ČSSD přehodnotila své priority
Premiér a úřadující šéf ČSSD Stanislav Gross začátkem týdne navrhl lidovcům, aby se vzdali ministerstva zahraničí výměnou za dva jiné resorty. Nabídka křesel, z nichž si mohli vybrat, se v průběhu času měnila a lidovci byli ochotni o různých variantách diskutovat.

Ještě ve středu byli podle informací MF DNES lidovci ochotni obětovat Cyrila Svobodu v křesle ministra zahraničí. - více zde

Změnu v dosavadním vyjednávání ale znamenalo středeční, narychlo svolané předsednictvo sociální demokracie, na němž nejsilnější vládní strana přehodnotila své priority.

"Všechny alternativy, o kterých se uvažovalo a spekulovalo, se ukázaly jako neprůchodné," uvedl Kalousek.

Kalousek: Naděje na kompromis existuje
Lidovci se proto vrátili k původnímu stanovisku a trvají na tom, aby se jejich tři ministři objevili i v novém kabinetu.

Žádné jiné nároky nemají. O možnosti, že by se novým šéfem české diplomacie stal evropský komisař Pavel Telička, prý na nočním jednání nepadlo ani slovo, ačkoliv se detailně probíralo obsazení všech vládních křesel.

I přes krach posledního jednání Kalousek věří, že naděje na kompromisní dohodu a vznik staronové koalice stále existuje. Tři strany se už dokázaly poměrně rychle shodnout na programu i principech koaliční spolupráce, kamenem úrazu se staly až personální otázky.

ČSSD bude zatím jednat s US-DEU
Stanovisko sociální demokracie tlumočila novinářům jen stranická mluvčí Lucie Orgoníková. Lidovci podle ní nepřijali nabídku čtyř ministerských křesel a trvají na svých dosavadních pozicích ve vládě.

"Bude pokračovat jednání s Unií svobody-DEU a do konce týdne by mělo být vše vyřešeno," řekla Orgoníková.

O dalších jednání s lidovci zatím neví.

Unionistům nabídli sociální demokraté dva resorty - místní rozvoj, který dosud spravuje jejich předseda Pavel Němec, a obranu. Toto silové ministerstvo má prý převzít místopředseda US-DEU Karel Kühnl.

Nakolik ale neúspěch nočního jednání a nekompromisní postoj lidovců změní dosavadní propočty a úvahy, ukážou až nadcházející hodiny a dny.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video