Lidovci krize zneužili, míní Němec

  • 27
Současná krize vlády se týká i nejmenší koaliční strany. "Lidovci situaci určitě zneužili, jsem zvědav, kde mají hranice," uvedl předseda US-DEU Pavel Němec v on-line rozhovoru. Dodal, že pro Unii svobody je důležité plnění závazků vlády.

Odpovědi Pavla Němce najdete ZDE

"Náš postoj je konzistentní. Premiér pochybil, ale lidovci problému hodně zneužili. Za předsedu vlády má odpovědnost ČSSD, stejně jako za Miroslava Kalouska KDU-ČSL," doplnil v rozhovoru.

US-DEU už v úterý vyhlásila, že se nebude podílet na žádné vládě, která bude vládnout s podporou komunistů.

Předsednictvo Unie svobody-DEU i unionistický klub vyzvaly předsedu lidovců Miroslava Kalouska, aby takovému vývoji na středeční schůzce koaličních lídrů zabránil.

"Apelujeme na KDU-ČSL a jejího předsedu, aby v předvečer výročí 25. února 1948 svým chováním takový výsledek nedopustili," uvádí se v prohlášení předsednictva.

Strana dále deklarovala, že pokud lidovci z kabinetu odejdou, US-DEU ve vládě nezůstane. Lidovecký požadavek demise premiéra je podle nich "nesmysl", protože by to vedlo k pádu celé vlády. - více zde

PŘÍLOHA:
Vládní krize:
- varianty vývoje
- rozložení sil poslanců


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video