Lidé skupují zboží z bahna

  • 8
Plzeňským policistům přibyla práce. Kromě střežení dosud uzavřených vytopených lokalit musí krotit také vášně tisíců lidí, kteří vzali útokem parkoviště supermarketu Baumax na Rokycanské třídě. Co tam dav žene? Velkoprodejna vyprodává zboží, které se vykoupalo v rozvodněné řece Úslavě. Lidi lákají neuvěřitelně výhodné ceny a neodradí je špína ani zápach. Fronta v pětistupu je několik desítek metrů dlouhá, lidé jsou většinou trpěliví. Na pořádek navíc dohlíží ochranka.
Všechny články o záplavách najdete zde.

Na parkovišti je říční bahno, které stéká z poničeného zboží. Čekající ve frontě toužebně hledí do provizorně zbudované ohrady, kde houfy těch šťastnějších už plní nákupní vozíky po okraj. Velké množství je i přihlížejících u ohrady. "Už je tam," raduje se jedna z žen, jejíž mužský doprovod již pronikl do ohrady se zbožím. Obratem vytáčí číslo na mobilním telefonu. "Musím ho instruovat, co koupí," vysvětluje.

Skupina mladíků v montérkách veze tři vrchovaté vozíky. "Pracujeme na živnosťák. Koupili jsme například sbíjecí kladivo za tři stovky. Normálně stojí dva tisíce korun. Altán, který jindy přijde tak na tisícovku, stál stovku. Dohromady jsme utratili pět tisíc korun za zboží, které by stálo nejméně dvacet tisíc," libují si mladí muži a nakládají úlovek do dodávky.

Lidé, kteří kupují elektrické nářadí, nepochybují o tom, že zboží bude fungovat.
"Něco je špinavé jen zvenčí, ani se tam nedostala voda. Navíc včera už jsme koupili vrtačku a jde dobře," argumentují. Svou kořist si museli poctivě vystát v dlouhé frontě - čekali od 6.15 do 10 hodin, kdy Baumax otevřel. "A to před námi bylo už asi dvacet lidí," upozorňují.

Firma Baumax zatím ještě nevyčíslila přesné škody, které jí velká voda v Plzni způsobila. "Ve středu jsme začali uklízet a ve čtvrtek odpoledne prodávat zboží. Do výprodeje jsme dali pouze ten sortiment, který po styku s vodou nemůže být poškozen a u kterého předpokládáme, že bude funkční. Ty věci mají spíše jen poničené obaly, jsou špinavé od bahna a podobně," sdělila Jana Čižmárová, vedoucí marketinku pro Českou a Slovenskou republiku.

Výše slevy není u veškerého sortimentu stejná, pohybuje se podle jejích informací mezi 10 až 20 procenty původní ceny.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video