Diskuze

Češi se bojí růstu cen i inflace, nejsou spokojení s vládou, zjistil průzkum

V Česku jsou nyní největší obavy jsou z rostoucích cen a inflace, ty vnímá 62 procent dotázaných. Druhým nejsilnějším zdrojem obav je další vývoj v energetice, které sdílí 32 procent. „Toto skóre ČR a Slovenska je nejvyšší v žebříčku obav v rámci celé EU,“ uvedla k výsledkům průzkumu Eurobarometr mluvčí unijního zastoupení v Praze Magdaléna Frouzová. Národní ekonomiku vnímá pozitivně jen pětina české populace.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LP

Jak se tito neokomunisté dostali do vedení ODS, která byla založena jako pravicová? Profesor zbytečné vědy ( politologie) pan Fiala je natolik ekonomicky nekompetentní, že by měl mít pravicového poradce a toho poslouchat! ODS, vylískejte toho vrchního signalistu ze Strakovky

5 1
možnosti
OH

No nazdar, jak se ti tentokrát podařilo utéct, pelešníku? Měl jsi pod postelí schovanou náhradní kliku, když ti ji zevnitř nedávají?

0 3
možnosti
PK

Ti co tu volají ať vláda začne okamžitě šetřit, mají samozřejmě pravdu. Čím víc a razantněji vláda začne, tím rychleji z toho budeme venku. Jen je potřeba pochopit, že až vláda začne skutečně šetřit, bude to masakr. 300 miliard stát sám na sobě neušetří. To fakt ne ....

3 0
možnosti
HU

Problém je v tom, co vyjadřuje např. Schillerová. Na jednu stranu kritizují, že vláda má šetřit a snižovat deficit (nic proti tomu). A na druhou stranu kritizují omezování výdajů, uvažované zvýšení daní a vůbec všechno, co by mohlo přinést nějaké peníze do rozpočtu a přitom by se mělo valorizovat, zvyšovat platy, příspěvky, minimální mzdu a já nevím, co ještě.

Ale to by nedokázal skloubit, zázraky se prostě nedějí.

2 1
možnosti
PK

Koukám, že anketa ukazuje jednoznačný strach Čechů z inflace. Pak by ale měli nadávat ČNB :-) Rusnoka jsem nikdy moc rád neměl, ale úroky měly růst dál. Bylo by to bolestivé, ale inflace by dostala za uši daleko víc a rychleji bychom s ní byli hotoví. Inflaci přiživuje převis poptávky nad nabídkou. Tedy žádná krize není, neb Češi stále dál utrácejí. K té krizi se prostě "prožereme". Bohužel.

1 0
možnosti
LP

ČNB je určena k řešení problémů měny. Jenže vláda, která si “půjčí”’skoro půl biliónu nalije do ekonomiky tolik peněz navíc, že se ČNB může snažit jak chce, ale inflace nejde utlumit.

1 1
možnosti

V anketě k článku mi chybí varianta pro optimisty! Bát se máme jiných věcí, než inflace či zdražování (! myslel jsem si, že to je takřka totéž). :-)

2 0
možnosti
RC

A mediu hnuti ANO tezko muzete cekat optimistickou moznost.

0 0
možnosti
VV

Strach mě naštěstí neovládá, ale jakožto volič jsme naštvaný, že dělají úplně prdlačky pro stát a jen se vezou. A dělají to samé jako Babiš, jen mají to štěstí v neštěstí, že můžou mávat Ukrajinskou vlajkou a je jim vše prominuto. Zatím vidím i od této vlády jen vyjídání budoucnosti, protože v současnosti už peníze nejsou a z minulosti už také ne. Takže na mě inflace problém (za ten si můžeme sami volbami), ceny energií (můžeme si za ně sami, závislost na dodavateli co ovládá 90% trhu a je vůči nám min.15 let nepřátelský), ceny potravin(můžeme si za ně sami jednak vstupy jako energie a pumpování peněz do ekonomiky a také prakticky celně chránění a dotovaný systém produkce potravin). Všechny problémy vidím jako komplex problémů, které jsme si naházeli pod nohy sami svými rozhodnutími a je v podstatě jedno, kdo selhal, selhali všichni.

7 0
možnosti
MJ

Bohužel máte pravdu i když jejich volič nejsem.A můžu Vás ujistit že takových jako jste Vy raketově přibývá.

0 0
možnosti
JL

J16a28n 63L70u85k76á95š

28. 4. 2023 12:31

Ja senbojim niceho, co je uvedeno v ankete.

Bojim se ale toho, kolik mi vlada nakonec z platu sebere navic, resp., ze mi sebere vse, co mi zamestnavatel ted pridal.

10 0
možnosti
RC

Ja se nebojim ani toho. Az si to sedne, tak se z toho clovek nejak zmatori.

Ja se boji, tech posuku jako Vrabel, Rajchl, apod. Blbnou lidi.

2 2
možnosti
MJ

Tak pro upřesnění optimistických hlášek pana Cahy:

Inflace se stále drží na dvojciferném čísle a meziročně neklesá pod hranici 15 %. Češi sice šetří, kde se dá, mnozí si ale dovolenou chtějí dopřát. Nahrává tomu silná koruna. Vůči euru byla minulý týden nejsilnější za posledních téměř 15 let a vůči dolaru za poslední více než rok. Na dovolené v cizině může čtyřčlenná rodina ušetřit díky silné koruně i několik tisíc korun.

Zdroj: https://www.idnes.cz/finance/financni-radce/koruna-kurz-dovolena-zahranici-eu-vydaje-rodina-inflace.A230424_180944_viteze_sov?zdroj=fincentrum_hp

No, na dovolené sice ušetřím několik tisíc korun, o které mě ale bohužel před tím obrala inflace.

3 0
možnosti
RC

za posedni dva mesice mas inflaci 0.75%. To kdyby se udrzelo po cely rok, tak mas rocni inflaci 4.6%, to uz je akceptovatelne.

1 2
možnosti
OH

Já se teda bojím leda toho, že se zase dostane k moci ta Babišova povedená partička, která inflaci zcela zbytečně nastartovala bezhlavým uplácením voličů z peněz, které nebyly podloženy výkonem ekonomiky.

4 14
možnosti
ML

Fiala i Babiš uplácel voliče před volbami. Teď žádný už nejsou, tak vymyslí, kde těch 100mld vzít zpět. xD

1 1
možnosti
DK

Z ledna a února? A už si novináři všimli, že nikdo neumrznul, že ceny klesají a že protestuje jenom hrstka lidí? Před naším premiérem smekám, udržet shodu v tak různorodém spolku chce pořádný diplomatický talent.R^

11 18
možnosti
ML

Čeho ceny klesají?

4 0
možnosti
DM

To se zase titulkář projevil... Inflace NENÍ nic jiného, než (nepřiměřený) růst cen.

Ano, vždycky nejúdernějšího efektu dosáhneme dvojnásobným strašením ...

5 0
možnosti
RC

Realně inflace jakákoliv změna cen.

0 0
možnosti