Lidé nevědí, co s mrtvými zvířaty

  • 3
Už čtyři dny leží v Terezíně i jinde na Litoměřicku na kraji silnice u vytopených domů pytle s uhynulými domácími zvířaty, která navrátivší se obyvatelé vynesli z kotců už v neděli. Pytle obléhá hmyz a příšerně páchnou. Většinu lidí, kteří své domky vyklízejí, by ani ve snu nenapadlo, že na odvoz budou čekat tak dlouho. I když práce postupují pomalu, pár obcí už je od zvířat vyčištěno.

"Přišli jsme o několik slepic a králíků, které už jsme zavázali do pytlů. Kromě toho jsme se k dalším zvířatům, která plavou pořád v hluboké vodě, ani nedostali. Domnívám se, že okres by měl požádat armádu, aby nám s likvidací pomohla, jako to udělali v pražském Karlíně," říká žena, která žije v Terezíně, ale své jméno sdělit nechce. Údajně si už stěžovala i na krizovém štábu v Litoměřicích. Ten postižené prosí, aby počkali a uhynulá zvířata nepálili.

"Naplnili jsme už jednu kafilerii v Podbořanech a teď vozíme do Mimoně. Odvoz nakažených mrtvých zvířat se nikde nezadrhl, osobně jsem to byl kontrolovat," ujišťuje přednosta okresního úřadu Josef Pol. Na přímou otázku, kdy se dostane na všechna místa na Litoměřicku, však odpověď nezná.

Naopak starosta Mlékojed u Litoměřic Vladimír Kopřiva si nestěžuje. "Sám jsem si odvoz zajistil osobně přímo v kafilerii v Mimoni a vše klaplo na sto procent," uvedl. Se zpožděním auto kafilerie obstarává podle starostky Velkých Žernosek Ludmily Pafelové sousední Píšťany.

Kafilerie SAP Mimoň jede na plné obrátky. Má na starosti celou oblast kolem vysychajícího jezera u Litoměřic. "Nasadili jsme tři auta, ale zdržují nás lidé, kteří si pletou pytle na zvířata s odpadkovými koši a házejí do nich vše. Musíme vaky znovu třídit. Kromě toho, když starosta vyhlásí, že lidé mají odnést pytle na shromaždiště, vždycky někdo zapomene. Je to nekonečná práce," připouští problémy pracovnice firmy Marie Holasová.

Žádné signály, že by se odvoz uhynulých zvířat zpozdil, nemá ani epidemioložka Okresní hygienické stanice v Litoměřicích Ladislava Matějíčková. "Hned na začátku od nás obce i lidé dostali přesné instrukce, jak se mají chovat, že mají pracovat jen v ochranných rukavicích a používat igelitové pytle," doplnila Matějíčková. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video