Komiks, kterým chce liberecký kraj varovat děti před nebezpečími, která jim hrozí na silnicích | foto: Archiv

Liberecké školáky a teenagery před alkoholem varuje komiks

  • 7
Frajer Tom, který do sebe hodil několik piv a panáků a pak coby "nejlepší na světě" vyrazil na motorku, dívka, která si nechtěla rozházet nový účes a na kolo si nevzala přilbu. To jsou postavy z komiksů, které pro školáky i teenagery vydal Liberecký kraj.

"Financovali jsme je v rámci koncepce bezpečnosti na silnicích a mají sloužit jako odstrašující příklady pro ostatní," poznamenal krajský radní pro dopravu Vladimír Richter.

Příběhy nakreslila Šárka Parizová z České Lípy, jedna z loňských vítězek výtvarné soutěže o Pohár hejtmana, kterou vyhlašuje kraj.

Podle Richtera jsou součástí koncepce například webové stránky pro malé cyklisty Děti na silnici, soutěže, dopravní výchova ve školách a školkách, ale třeba i podpora a rozvoj dopravních hřišť. Těch je v kraji deset.

Komiks, kterým chce liberecký kraj varovat děti před nebezpečími, která jim hrozí na silnicích

"Chceme, aby se na nich v rámci dopravní výchovy vystřídali všichni čtvrťáci, kdy děti dosahují deseti let, tedy věku, kdy se mohou samostatně pohybovat po silnicích, vloni a předloni se dopravní výchovy na hřištích zúčastnilo devadesát procent z nich," dodal Richter.

Vloni věnoval kraj na provoz dopravních hřišť přes sto čtyřicet tisíc korun a prošlo jimi přes dva tisíce šest set dětí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video