Teplé počasí bez větších dešťů by podle předpovědi meteorologů mělo vydržet do konce listopadu.

Teplé počasí bez větších dešťů by podle předpovědi meteorologů mělo vydržet do konce listopadu. | foto: AP

Kvetou šeříky a ptáci jsou zmatení. Počasí je anomální, říká odborník

  • 299
Nezvykle teplé počasí, které provází letošní podzim, zneklidňuje klimatology. Listí ze stromů opadává pomalu a některé druhy stěhovavých ptáků ještě do jižních krajů neodletěly. Klimatologové navíc varují, že v souvislosti s měnícím se klimatem se může nečekaně ochladit ze dne na den jako nedávno v Severní Americe.

Podle geologa zabývajícího se klimatologií Václava Cílka je celý letošní rok klimaticky anomální a je možné, že takový bude i jeho konec. Některé vědecké prognózy odhadují, že letošek bude vůbec nejteplejší v novodobé historii. Na mnoha místech Česka začaly kvést šeříky a příroda jakoby se nechtěla ukládat k zimnímu spánku.

Teplé počasí mate ptáky

Současné teploty ovlivňují migrační chování ptáků, kteří na podzim odlétají do zimovišť. Na území Česka se ještě například zdržuje rehek domácí, který se má přesunout do jižní Evropy.

Podle ornitologa Jiřího Reifa z Přírodovědecké fakulty UK obvykle odlétá v říjnu. Vidět jsou ale i třeba hejna čejky chocholaté. Teplo naopak nemá vliv na druhy, které na zimu do ČR přiletěly, jako jsou havrani nebo kachny.

„Ze druhů, které létají na jih od Sahary, to jsou dálkoví migranti, jich většina odletěla. Ještě se ale dá vzácně vidět čáp bílý, který by už měl být také pryč,“ uvedl Reif.

„Na nezvyklé změny počasí nejsou příroda ani člověk přizpůsobeni. Země nevymrzá, přitom je to potřeba kvůli škůdcům... Jakákoliv odchylka od normálu je divná a není v pořádku,“ řekl Cílek. Počasí v Evropě může podle něj souviset i s extrémy na druhé straně severní polokoule.

V části Kanady a USA náhle ve středu poklesla teplota až o 22 stupňů Celsia a dorazila tam první vlna sněhu. Prudká změna teploty nastala během pouhé jedné hodiny. „Má cenu zbystřit, protože se to snadno může stát i u nás,“ poznamenal Cílek.

„Počasí je zcela zřetelně neobvyklé. Musíme si říct, že takových neobvyklých epizod mohlo v minulosti být i nezávisle na změně klimatu. Je ale jisté, že právě v souvislosti se změnou klimatu musíme počítat s častějším výskytem mimořádných událostí a větší proměnlivostí počasí,“ komentoval ředitel Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy Bedřich Moldan.

Teplé počasí bez větších dešťů by podle předpovědi meteorologů mělo vydržet do konce listopadu. Už tento týden nicméně zaznamenali rekordní teploty. Například v Broumově na Náchodsku naměřili 17,1 stupně Celsia, což bylo o 0,6 stupně více než dosavadní teplotní maximum z roku 1969.

„Jakákoliv proměnlivost a extrémní situace, ať už krátkodobě nebo střednědobě, jsou jedny z výrazných projevů změny klimatu. Můžeme říct, že se současným počasím souvisí,“ dodal Moldan.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video