Slunce, teplo, léto

Slunce, teplo, léto - Slunečný den - ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Léto odstartují vysoké teploty

  • 9
Počasí se bude řídit kalendářem. První letní den by mohly teploměry ukázat i 29 stupňů. Ve středu sice budou bouřky, ale teploty klesnou až na přelomu týdne. Podle nové měsíční předpovědi léto vydrží i v dalších dnech. Do konce června budou teploty do 25 stupňů, pak stoupnou.

Pavel Jovanovič z Českého hydrometeorologického ústavu ale upozorňuje, že nad Evropou slábne ozonová vrstva. O víkendu byla nad Českou republikou o 17 procent slabší. V pondělí pak odborníci zaznamenali její 15procentní zeslabení.

"Proto při pobytu na slunci doporučujeme používat ochranné prostředky (krémy s vysokým ochranným faktorem, sluneční brýle a pokrývku hlavy)," doporučil meteorolog. - více zde

Koncem týdne se ochladí
Ve středu přinese studená fronta místní přeháňky a bouřky. Teploty ale výrazně neklesnou a udrží se mezi 24 a 28 stupni. Podobné počasí meteorologové očekávají do konce pracovního týdne.

"Na konci tohoto a začátku příštího týdne očekáváme oblačno až zataženo s přeháňkami nebo deštěm, místy s bouřkami, ojediněle s kroupami," naznačil Jovanovič. Noční teploty klesnou z 13 až 18 stupňů na 10 až 15, denní pak z 25 až 30 postupně na 18 až 23 stupňů.

Červenec bude teplý, občas zaprší
"Další období do 20. července lze očekávat teplotně nadprůměrné a srážkově podprůměrné," napověděl meteorolog.

Předpověď počasí

Do konce června tak budou podle dlouhodobé předpovědi místy přeháňky a odpolední teploty od 20 do 25 stupňů Celsia.

"První červencová dekáda bude zpočátku oblačná, později bude převládat polojasno, odpolední teploty zpočátku 18 až 24 stupně Celsia, postupně 24 až 30," doplnil Jovanovič.

Ve druhé červencové dekádě bude většinou polojasno, zpočátku místy, později jen ojediněle přeháňky a bouřky. Odpoledne mohou teploměry ukázat 23 až 29 stupňů, přechodně i kolem 31.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video