Demonstrace Million Marihuana March v Praze

Demonstrace Million Marihuana March v Praze - Účastníci demonstrace Million Marihuana March v Praze. | foto: Michal Sváček, MF DNES

Letnou zaplnili příznivci marihuany

  • 216
Několik stovek příznivců marihuany se odpoledne sešlo v Praze na Letné. Protestovail proti stíhání obviněných či vězněných v souvislosti s marihuanou. Mezinárodní akce nazvaná Million Marihuana March se v Praze uskutečnila už poosmé.

Lidé se na Letné začali scházet už krátce po poledni.

Na programu "hudebního festivalu pod širým nebem" byla celá řada kapel a dýdžejů.

Svůj part tak odehrála například hardcoreová formace Gaia Mesiah, ale i Posmrtné zkušenosti. , Babe LN, Im Cyber a další.

Zastavte kriminalizaci
Akce má podle podle pořadatelů jediný cíl - upozornit na kriminalizaci mladých lidí kvůli marihuaně.

Jednou z ústředních postav boje proti stíhání uživatelů konopí je Marek Jehlička. Podle něj je marihuana "prokazatelně bezpečnější než alkohol".

"Chceme, aby se tyto informace dostaly na veřejnost a aby se zákony upravily podle reálné situace," dodal Jehlička, který je v Česku známý jako "konopný ombudsman".

Požadavkem organizátorů akce je uzákonění dělení drog podle jejich nebezpečnosti. Tvrdí, že nechtějí legalizovat užívání konopí, ale snaží se docílit toho, aby stát udělal jasný rozdíl mezi drogami a přestal házet do jednoho pytle lidi, kteří pěstují a konzumují marihuanu, s distributory a výrobci heroinu nebo pervitinu.

Politici plánují nulovou toleranci
V Čechách se na zrušení rozlišování drog na tvrdé a měkké loni shodli lídři koaličních stran. Učinili tak na návrh lidovců, kteří krátce předtím vyhlásili válku drogám. Česká protidrogová politika je podle nich příliš liberální a vyžaduje zpřísnění. Jejich postup kritizují čeští protidrogoví odborníci. V prosinci vláda schválila strategii protidrogové politiky na dalších pět let.

Nová strategie počítá nadále s předcházením  užívání heroinu a pervitinu. Stát se ale více hodlá soustředit na pokles konzumace marihuany a tanečních drog. Chce poskytnout hlavně informace o škodlivosti a rizicích těchto látek.

Experti často připomínají, že kampaně o hrůzných následcích měly v zahraničí často opačný účinek. Drogy se díky nim staly populárnějšími.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video