Letišti v Tuřanech dominují stíhačky

Brno - Přelet tří podzvukových letounů L-159 nad letištěm v Brně-Tuřanech zahájil dvoudenní Letecké dny velitele vzdušných sil české armády. Milovníci letectví si mohou do nedělního odpoledne prohlédnout na letištní ploše asi 50 vojenských letounů, z nichž mnohé uvidí ve vzduchu. "Očekáváme, že akce přiláká několik tisíc diváků nejen z Brna, ale i celé Moravy," řekl mluvčí velitele vzdušných sil Petr Fajl.

K zahájení akce zvolilo velení letectva letouny L-159, jimiž jsou letos nově vyzbrojovány vzdušné síly. Dosud převzaly 15 těchto strojů, přičemž do konce roku 2002 mají mít vojenští piloti celkem 72 letounů L-159. Po jejich přeletu byl na programu výsadek parašutistů, kteří vytvořili ve vzduchu tzv. žebřík. Na tuřanském letišti mohli přítomní sledovat i slovenskou leteckou akrobatickou skupinu Očovští bačovia.

Na letištní ploše si mohou příchozí prohlédnout například nadzvukové letouny Tornado německé armády, jsou zde vystaveny i stíhačky MiG-21, F5 a F4. Diváci mohou obdivovat i vrtulník Sokol; přímo v akci viděli policejní vrtulník Bell.

Letecké dny jsou v Brně již popáté, loni je navštívilo 30 000 lidí. Zájemci si při nich mohou zaplatit i vyhlídkový let nad Brnem. "Letos jsme vytvořili na letišti i koutek pro ztracené děti. Pokud tedy zmizí rodičům z dohledu, zabavíme je v koutku
hrami a mezitím rodiče najdeme za pomoci letištního rozhlasu," uvedl Fajl.

Návštěvníkům letiště navíc radí, aby si na letecké dny vzali opalovací krém. Většina diváků totiž obvykle odchází z letiště s obličeji spálenými od slunce.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video