Leoš Mareš

Leoš Mareš | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

Leoš Mareš si na zadluženém lyžařském šampionátu vydělal víc, než měl

  • 274
Leoš Mareš si kromě milionu za moderování akcí na Mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci ještě vydělal sto tisíc za uvádění večírku ke konci šampionátu, kdy se už vědělo, že skončí s dluhem. Částka není konečná. Podle faktury dostal zaplaceno také za uspořádání večírku pro organizační výbor, FIS a sponzory.

Částka by přitom pomohla mnoha věřitelům mistrovství, kteří už téměř dva roky čekají na své peníze. "I naší firmě, které pořadatelé dluží kolem pěti milionů korun, by se sto tisíc hodilo," řekl Vojtěch Hlaváček, zástupce věřitelů.

KOLIK MAREŠ VYDĚLAL

Za přípravu scénáře k zahajovacímu ceremoniálu, moderování akcí během MS v klasickém lyžování v Liberci dostal Leoš Mareš milion korun. Fakturu na 119 tisíc korun (včetně DPH) vystavil Mareš pořadatelům za uspořádání večírku.

Milion korun si přitom Mareš vydělal už na honorářích během čtrnáctidenního mistrovství. Uváděl například zahajovací ceremoniál a na konci každého dne také slavnostní předávání medailí před libereckou radnicí.

Faktura byla proplacena z patnáctimilionové dotace, kterou poskytl pořadatelům Liberecký kraj. A podle Zdeňka Bursy, krajského náměstka pro ekonomiku, byla řádně vyúčtována. "Prošlo to i auditem," podotkl.

Jenže téměř sto dvacet tisíc za moderování večírku v milionovém honoráři chybí. Je to částka, kterou si Mareš vydělal ještě navíc. "Myslím, že je to jedna z největších sprosťáren. V době, kdy organizátoři věděli, že po mistrovství zůstanou dluhy, si neodpustili pozvat na večírek jednoho z nejdražších moderátorů v zemi," prohlásil Jiří Šolc, liberecký zastupitel.

Už si to moc nepamatuji, říká Mareš

Kateřina Neumannová, bývalá prezidentka organizačního výboru, se v pátek nechtěla o celém případu bavit. "Jsem na dovolené, hodně daleko. Zavolejte v pondělí," řekla.

A sdílnější nebyl ani Leoš Mareš. Ten si navíc okolnosti moderování večírku v Liberci příliš nepamatoval. "Vždyť to jsou skoro dva roky," prohlásil. A vyjádřit se nechtěl ani k sumě, kterou za jeho uvádění dostal. Už v minulosti ale prozradil, že jeho běžná taxa za moderování jedné akce se pohybuje kolem osmdesáti až sto tisíc korun.

Mistrovství světa v Liberci skončilo se stomilionovým dluhem. Na peníze čekají dodnes desítky věřitelů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video