Diskuze

Zákon má pomoci zajistit, aby pacient nebral léky, které jdou proti sobě

Přehled o všech lécích, které má pacient předepsané, by mohli nově mít lékaři i lékárníci. Počítá s tím novela zákona o léčivech, kterou Sněmovna podpořila v prvním čtení. „V současné době lékaři ani lékárníci neví, jaké léky pacient užívá, což může způsobovat velmi nepříjemné důsledky,“ řekl poslancům ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

„Že si někdo jen tak zjišťuje, co je o mně možné zjistit zajímavého,“ řekl poslanec ODS Marek Benda“

Pane bože. Ten Benda je geniální. Přišel na to, že každý systém lze zneužít. To je člověk na pravém místě, měl by v té politice zůstat. Pokud by se mnou chtěl někdo nesouhlasit, tak si před kliknutím na mínus zkuste na chvíli představit, jaké by to bylo, pokud by tento člověk odešel z politiky a stal se vaším kolegou, s nímž máte na něčem pracovat.

3 3
možnosti

Ano, v tomto ohledu by to mohlo trochu pomoci, hlavní důvod je ale samozřejmě BYZNYS.

3 2
možnosti

Obávám se, že je to předběžný krůček k zpřístupnění zdravotní dokumentace k "čumendě" EU. Pracuje se na tom, prý kvůli třeba zraněným lyžařům, aby italský nebo rakoský doktor věděl, jak zraněného léčit. Dosud to zřejmě nevěděli. A to dosud platí i pro naše doktory, jen přemýšlím, jak se léčilo dříve :-/

5 1
možnosti

Při pravidelném a dlouhodobém užívání léků je dobré vypsat si kartičku léků které užívám.Většina lékárníků a lékárnic se v zájmu pacienta ptá na léky které užívá a tento seznam napomůže to ujasnit:-)

6 0
možnosti

M31a23r72t45i41n 30V80r28b89a

2. 11. 2018 14:54

To je výborný postup, ale ne samospasitelný. Mě osobně to, že jakýkoliv lékař, či lékárník bude vědět, jaké léky užívám, vůbec nevadí. Naopak, budu jen rád. Já jsem roky nestudoval, abych mohl posuzovat léky. Jsem jen pacient, naprostý laik, který spoléhá na odborníky !

4 4
možnosti

Tohle mi přijde jako docela rozumné.

5 1
možnosti

Tuhle jsem byla v lekarne pro aspirin, lekarnice me bombardovala otazkami, je to pro vas? berete jine leky? jak casto berete aspirin? atd.

A byl to jen obycejny aspirin, i ten muze pusobit kontraproduktivne.

7 0
možnosti

Zodpovědná lekárnice, chválím. R^

5 0
možnosti
Foto

Drobná poznámka, to že je mají předepsané, ovšem neznamená, že je skutečně berou. Lidé jsou svérázní;-)

1 0
možnosti

Tady se řeší to, aby neměli předepsané to, co se zároveň užívat nemá.

2 0
možnosti

Pokud nebude někde jakýsi "centrální záznam" o pacientovi, tak se info o tom, jaké léky pacient užívá, jednotliví doktoři nedozví. Zase na druhou stranu, lidé jsou svéprávní takže snad pamatovat si, jaké léky berou, je i v jejich zájmu. Jen poznámka, kdysi se snad chtěly opět zavést povinné zubní prohlídky pro školáky - to se to v diskuzích řvalo, jak stát dělá z lidí hlupáky, a že si přeci o zdravotní péči chceme rozhodovat sami.... ale vzpomenout si na barvu pilulek nedokážeme?

1 1
možnosti

A co stari lide, senilni? ;-)

1 0
možnosti
Foto

Konečně! Intarakce většího množství léků jsou dodnes velkou neznámou (už jen kvůli nepřebernému množství jejich kombinací), přičemž dneska často jeden lékař neví, co předepisuje druhý, takže pak se může stát, že jeden lék jde proti druhému (typicky u starších lidí, kteří berou klidně 5 a více různých léků). Takže je jedině dobře, že se takhle využije technologie, aby se takové situace alespoň omezily.

2 2
možnosti

V podstatě je šílené, že se tato praxe zavádí až nyní a že doktoři se o zhoršování zdravotního stavu svých pacientů díky nevhodné kombinaci léků vůbec nezajímali

1 2
možnosti

P44e87t98r 76M16a17t13ě67j

2. 11. 2018 15:07

Strašní je, že neexistují dnes internisté, kteří by byli schopni zhodnotit celkový stav pacienta. Máme tolik různých oborů a podoborů a soukromých nemocnic....

0 0
možnosti

Myslím, že úplně stačilo, aby systém sám uměl upozornit na nevhodné kombinace.

2 2
možnosti