Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch | foto: Petr Topič, MAFRA

Lékaři získají přehled o lécích pacientů, daň z nabytí nemovitosti zůstává

  • 78
Poslanci schválili novelu zákona o lécích, která zavádí lékový záznam pacienta. Nemělo by se tak stávat, že pacient bere chybou lékaře dva různé léky, které jdou účinky proti sobě. Sněmovna v úterý také odmítla návrh Senátu, který chtěl zrušit daň z nabytí nemovitosti.

Pro novelu zákona o lécích hlasovalo 121 ze 177 přítomných poslanců. Nyní zamíří k prezidentu Miloši Zemanovi. Už jen jeho podpis chybí, aby začal platit. Poslanci přitom odmítli návrh senátorů, podle něhož by lékaři a lékárníci mohli nahlížet do záznamů pacienta jen s jeho přímým souhlasem. Neprošlo ani to, aby pacient mohl dát souhlas s nahlížením do lékového záznamu pouze vybraným lékařům a lékárníkům.

Zákon počítá i s hrazením devadesáti procent ceny léčebného konopí ze zdravotního pojištění. Pojišťovny mají dávat nejvýše na 30 gramů pro jednoho pacienta měsíčně 90 procent jeho ceny. Vybraní lékaři předepisují konopí třeba lidem s roztroušenou sklerózou, rakovinou nebo AIDS. Většina pacientů je má na chronickou bolest, na niž nezabírají jiné léky.

Lékový záznam pomůže předcházet nežádoucím interakcím léků

„Přínos lékového záznamu je obrovský,“ je přesvědčen ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Zdůraznil, že pomůže, aby pacient nebral léky, které jdou svými účinky proti sobě. Ročně nežádoucí lékové interakce přispějí v České republice ke smrti několika stovek lidí. Přístup k lékovému záznamu mají mít i záchranáři.

V lékovém záznamu má být devadesát procent léků, nebudou tam léky na receptu s „modrým pruhem“ na některé návykové léky. Zacházení s léky obsahujícími návykové látky, které lze předepisovat pouze na recept s modrým pruhem, je v lékárně přísně evidováno ve speciální knize určené pouze k tomuto účelu.

Senát zrušení daně z nabytí nemovitosti neprosadil

Sněmovna v úterý odmítla návrh Senátu na zrušení daně z nabytí nemovitosti. Podle některých senátorů je tato daň nemorální. Senát chtěl zrušení daně vložit do poslanecké novely, která osvobozuje od daně první prodej bytů v rodinných domech. Sněmovna tuto novelu stvrdila se zmíněným osvobozením u prodeje bytů v rodinných domech. Nyní ji dostane k podpisu prezident.

Pro zrušení daně z nabytí nemovitosti hlasovalo 66 poslanců, zapotřebí jich bylo 82. Na dani z nabytí vybral stát loni 13,6 miliardy korun, předloni to bylo 12,5 miliardy. Zrušit zákonné opatření o dani z nabytí navrhovala už ve Sněmovně ODS při schvalování aktuálně projednávané novely. Stejný návrh ODS odmítla Sněmovna loni.

Sazba daně z nabytí činí čtyři procenta a od roku 2016 ji platí kupující. Předtím ji platil prodávající a kupující byl v pozici ručitele.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video