(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Radek Miča, MAFRA

Sleva za soukromí. Lékárny mají o pacientech lepší informace než lékaři

  • 152
Máte v lékárně věrnostní kartičku, díky které dostáváte různé slevy? Není to zadarmo. Výměnou za to má lékárna o vašem zdravotním stavu větší přehled než váš ošetřující lékař. S každým nákupem přes kartu putují do systému lékárny informace o všech lécích, které vám předepsali různí lékaři.

Pod vaším jménem, rodným číslem nebo datem narození a bydlištěm mají lékárny zároveň uloženou kompletní historii vašich nákupů, při kterých jste použili věrnostní kartičku. Vědí, že například berete léky na depresi nebo že nosíte pleny kvůli pomočování.

„Při správě věrnostního programu lékárny pacient sděluje citlivé údaje o svém zdravotním stavu, tedy jakou nemocí trpí, jak se léčí, jak dlouho léčba trvá, zda je úspěšná, či nikoli nebo jakou částku utrácí za léky bez předpisu,“ upozorňuje advokátka Dana Libochowitzová z advokátní kanceláře Jelínek a Partneři. To všechno jsou pro obchodníky s léky velmi cenné informace.

Tato data přitom vidí nejen magistra v lékárně. Mohou do nich nahlížet tisíce zaměstnanců lékárenského řetězce. „Kdybych vzal v úvahu i dílčí přístupy a započítal i pracovníky v lékárnách, šlo by zhruba o 4 000 lidí,“ říká mluvčí lékárenského řetězce Dr. Max Michal Petrov.

Kdo všechno se dívá

V lékárnách BENU mají přístup k citlivým datům i lidé, kteří nejsou zaměstnanci lékárny – pacient dokonce dává souhlas s tím, že jeho data mohou jít mimo země EU. „Můžeme vybrat zpracovatele, který sídlí mimo EU. Pokud se tak rozhodneme, musíme pak takovou firmu prověřit, zda splňuje podmínky, které určují evropské právní předpisy,“ ujišťuje mluvčí řetězce BENU Petra Lukšanová.

Podle právníků však hrozí riziko, že data budou předána v zahraničí jiné firmě, která se nezavázala ke stejným principům ochrany osobních údajů jako státy EU. „Je to jako poslat svá zavazadla do země, kde je legální krást. Poté se jen těžko budete domáhat vrácení obsahu, když přece u nás se krást nesmí,“ říká advokátka Libochowitzová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video