landa, kresta, hrušinský

landa, kresta, hrušinský - Rudolf Hrušinský nejml., Roman Kresta a Daniel Landa představují svoji Nadaci Malina. (4. července 2004) | foto: Jitka Gráfová, iDNES.cz

Landa s Krestou chtějí bezpečnější silnice

  • 13
Zpěvák, herec a automobilový závodník - možná nesourodá trojice, kterou však spojuje společný cíl. Zpěvák Daniel Landa, herec Rudolf Hrušinský nejml. a závodní jezdec Roman Kresta představili na Velehradu svoji Nadaci Malina. Jejím cílem je zlepšit bezpečnost na českých silnicích.

"Jednoho dne se řešilo, že slova jsou k ničemu a začali jsme konat," vzpomíná na začátek spolupráce Daniel Landa.

Formou videokazet se Nadace Malina zaměřuje na bezpečnost silničního provozu. Filmy s názvy Auto je zbraň a Bourá jen blb? mají sloužit k prevenci nehodovosti.

"Chválím nadaci při všech příležitostech. Landovy a Krestovy závodnické zkušenosti jsou nesmírně významné. Jejich rady jsou brány vážněji než rady ministerského úředníka," ocenil práci nadace Šimonovský.

Nadace již natočila tři filmy. Videokazety jsou určeny pro širokou motoristickou veřejnost. Zatím poslední videokazetu dostane zdarma k řidičskému průkazu každý nový řidič. Od září budou osvětové filmy k dispozici i na základních školách.

"S Landou se znám asi dvacet let. Přes Danovy aktivity v závodění jsem se asi před dvěma roky poznal s Romanem Krestou, a tak vznikla moje spolupráce s touto dvojkou", prozradil jeden z organizátorského trojlísku herec Rudolf Hrušinský nejml.

"Tak jako všude v Evropě, i my se snažíme snižovat nehodovost na silnicích," říká ministr dopravy Milan Šimonovský. "Pokud nám naše plány vyjdou, zachráníme sedm set lidských životů ročně," doufá v úspěch celého projektu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video