Lachnit: Zeman nemá proti Zieleniecovi důkazy

- Místopředseda ČSSD Petr Lachnit tvrdí, že šéf strany Miloš Zeman nemá dostatek důkazů, aby potvrdil svoje nařčení bývalého ministra zahraničních věcí Josefa Zieleniece z uplácení novinářů. Toho obvinil Zeman před pěti měsíci, do dneška však veřejnosti nepodal jediný důkaz. Lachnit uvedl, že Zeman s Kavanem existenci 60 smluv neprokážou. "Jestli vytvoříme obraz, že čuník bude dvoumetrákový, a teď přijde taková zdechlinka, která se sama složí vysílením, tak je výsledek jasný a nemá cenu kolem toho chodit," podotkl v této souvislosti místopředseda ČSSD Lachnit.

Zeman v červnu oznámil, že podle ministra zahraničí Jana Kavana bylo v minulosti v resortu uzavřeno s novináři a mediálními agenturami 60 smluv, které sloužily k osobní prezentaci předminulého ministra zahraničí. Kavan se později tvrzení Zemana snažil zmírnit a uvedl, že o smlouvách se "dozvěděl z doslechu".

"Něco se asi prokázat dá, ale šedesátka je neprokazatelná," uvedl Lachnit, který přijel do Olomouce na stranickou konferenci. Místopředseda tvrdí, že někdo vymazal z počítače na ministerstvu zahraničí databázi, kde byly smlouvy uloženy.

Zemana, který Zieleniece obvinil před pěti měsíci a dosud své výroky nedoložil, kritizovali straničtí kolegové zatím jen za to, že si se zveřejněním důkazů dává na čas.

Lachnit novinářům řekl, že Zeman s Kavanem existenci 60 smluv neprokážou. "Něco se asi prokázat dá, ale šedesátka je neprokazatelná," uvedl Lachnit, který přijel do Olomouce na stranickou konferenci. Místopředseda tvrdí, že někdo vymazal z počítače na ministerstvu zahraničí databázi, kde byly smlouvy uloženy.

Podle Lachnita by bylo logické, kdyby měl Kavan 60 smluv, že by je předložil premiérovi a ten by je zveřejnil. "Jestli ovšem vytvoříme obraz, že čuník bude dvoumetrákový, a teď přijde taková zdechlinka, která se sama složí vysílením, tak je výsledek jasný a nemá cenu kolem toho chodit," podotkl místopředseda ČSSD.

Lachnit i sociálnědemokratický senátor František Mezihorák tvrdí, že tlak na předsedu strany a ministra zahraničí se kvůli této aféře stále stupňuje. "Už několikrát jsme dali najevo, že je třeba reagovat rychle," podotkl Mezihorák. Kavan se Zemanem však důkazy proti Zeleniecovi odmítají zveřejnit a odkazují na šetření, které má skončit "nejpozději do konce roku".

Lachnit nevěří, že předseda strany by byl spolu s šéfem diplomacie zapleten do další fáze aféry, v níž odvolaný ředitel štiřínského konferenčního centra Václav Hrubý obvinil ministerstvo zahraničí, že na něj vyvíjelo prostřednictvím premiérova poradce Jaroslava Novotného nátlak. Novotný, který podle Hrubého žádal výrobu falešných důkazů o korupci novinářů Zieleniecem, na Zemanovu výzvu ve čtvrtek odstoupil a řekl, že jej v této věci nikdo neúkoloval.

Jan Kavan

Místopředseda ČSSD Petr Lachnit

Předseda ČSSD Miloš Zeman


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video