Kvůli válce jsou ve střehu i hygienici

Olomouc - Nejen vodárny, průmyslové podniky nebo vojenské posádky v Olomouckém kraji, ale i Krajská hygienická stanice v Olomouci nenechala po teroristických útocích na Ameriku nic náhodě a zavedla bezpečnostní opatření. Služeb hygieny ve Wolkrově ulici denně využívají desítky lidí. Každý, kdo nyní projde vrátnicí hygieny, musí vyplnit a nechat si potvrdit návštěvní lístek.

Z některých míst zmizely odpadkové koše a z chodeb se ztratily volně se povalující krabice. Zaměstnanci si mají všímat a hlásit vedení vše, co neodpovídá průměru. "Snažíme se být bdělí, ale zároveň nechceme nikam vnášet paniku," uvedl krajský hygienik Zdeněk Nakládal.

"Snažíme se, abychom měli lepší přehled o pohybu lidí v budově. Také dbáme na to, aby například uklízečka nenechávala pytle s odpadem na chodbě či aby se tam nepovalovaly krabice. Když přijde zásilka laboratorních pomůcek, chceme, aby naši zaměstnanci hned zanesli krabice do kontejneru, aby nikoho nelákalo tam něco uložit," popsal nová bezpečnostní opatření Nakládal.

Podobná nařízení jako v Olomouci hygienické stanice v Přerově ani v Prostějově nezavedly. "Nedomnívám se, že by v tuto chvíli bylo potřeba přijímat nějaká přísná opatření," uvedla hlavní hygienička okresu Prostějov Jarmila Kohoutová.

Všichni hygienici, kteří jsou spolu s hasiči, policií nebo záchranáři součástí integrovaného záchranného systému, se však připravují na řešení možné mimořádné situace. "Znovu aktualizujeme vnitřní informační systém. Informujeme se například, které odborníky kdy a kde sehnat pro případ potřeby mikrobiologických analýz, vyšetření vod nebo potravin," vysvětlila Kohoutová.

Hygienici také pečlivě sledují výskyt akutních průjmových onemocnění či respiračních chorob, jejichž zvýšené množství by mohlo upozornit na použití biologické zbraně. "Prvními známkami použití biologické zbraně by bylo, že by do ordinací začali chodit lidé například s vysokými teplotami, vyrážkou nebo dýchacími obtížemi. Kdybychom zjistili cokoliv znepokojujícího, pátrali bychom po zdroji a hlásili to na ministerstvo zdravotnictví a hasičům," objasnil postup hygieniků jejich krajský šéf Zdeněk Nakládal.

Po nedělním zahájení vojenských operací v Afghánistánu zavedlo další mimořádná opatření Velitelství pozemních sil v Olomouci. Vojáci zesílili ostrahu vojenských objektů, jednotky brigády rychlého nasazení a roty chemické ochrany jsou připraveny v případě potřeby okamžitě nastoupit. Už od zářijových teroristických útoků na Spojené státy trvají bezpečnostní opatření například v přerovské chemičce Precheza a olomoucké společnosti Středomoravská vodárenská.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video