Kurz tance odpadá. Odvolává se premiér

  • 13
Na dveřích velkého sálu kulturního domu v Praze 7 visí list papíru se vzkazem pro účastníky kurzů tance. "V sobotu 26. 6. trénink odpadá, schůze ČSSD," stojí na něm napsáno fixem. Uvnitř ošklivého podzemního sálu probíhá jiný "tanec": Vladimír Špidla bojuje o svůj politický osud.

Na 180 straníků poslouchá jeho projev, stejně tak Grossův.

Mnozí odbíhají k bufetu, kde u párků a sklenic kořalky vedou důležitá jednání o podpoře. Oblíbená je slivovice, barmana zarazí snad jen objednávka na decilitr absintu.

V sále zatím schvalují delegáti vystoupení Miloše Zemana. Ten vyráží na zteč. "Vladimíre Špidlo, selhal jsi," začíná své vystoupení. O chvíli později říká totéž i Grossovi. Odjíždí v průběhu odpoledne a myslí si, že Špidla přežije.

Zemanovi příznivci, bývalí ministři Jan Kavan a Ivan David, mají stejný názor ještě v půl páté odpoledne, když premiér odolal pokusu o vyslovení nedůvěry. Za tři čtvrtě hodiny je všechno jinak. Špidla prohrává hlasování o podpoře své vlády, bere si slovo a ztichlému sálu oznamuje rezignaci na obě své funkce - premiéra i předsedy strany.

Stanislav Gross v tu chvíli schovává hlavu do dlaní. "Takhle to dopadnout nemělo," třásla mu rukou pod pódiem pražská delegátka Marie Richterová. "Klid, nic nekončí, život jde dál," odvětil jí Špidla.

Delegáti stojí a dlouze tleskají. Jako kdyby byli náhlým zvratem zaskočeni. Před novináře předstupuje uvolněný Špidla s mírným úsměvem, zatímco Grossovi se trochu třesou ruce.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video