Kuřáci budou muset od roku 2011 kupovat jen samohasící cigarety. (Ilustrační foto)

Kuřáci budou muset od roku 2011 kupovat jen samohasící cigarety. (Ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

Kuřáky i majetek bude chránit samohasící cigareta

  • 71
Kuřáci budou muset od roku 2011 kupovat jen samohasící cigarety. Rozhodla o tom Evropská unie. Cigareta po chvíli, kdy ji kuřák přestane kouřit, sama zhasne. Hasiči jsou z nového nařízení nadšení, lékaři to shrnují slovy: "Stejně budou dál škodlivé."

Opatření z dílny Evropské komise má za cíl chránit lidské životy a bránit vzniku požárů. 

Samohasící cigarety jsou už na trhu třeba v Kanadě, Austrálii či některých částech Spojených států. Fungují tak, že obsahují více vrstev papíru s určitou vlhkostí, a tak bez soustavného potahování samy za chvíli zhasnou.

Proti zavádění samohasících cigaret vystupovali v Evropské komisi Češi. Poukazovali přitom na to, že zatím není příliš jasné, jaký vliv budou mít další přidané papírové vrstvy na zdraví kuřáků.

"Pořád bude kouření škodlivé. Nejlepší je prostě s tím přestat," řekl iDNES.cz jeden z oslovených lékařů, Petr Wagner.

Zato hasiči jsou unijním plánem nadšeni. "Podporujeme to. Kouření je častá příčina požárů. Lidé často usnou v posteli se zapálenou cigaretou a uhoří," konstatoval Petr Kopáček z generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru.

Za pravdu mu dává i nedávný průzkum v šestnácti státech Evropy. Ten ukázal, že cigarety ročně způsobily přibližně jedenáct tisíc požárů. V letech 2005 až 2007 kvůli tomu přišlo o život 520 lidí a dalších tisíc šest set bylo zraněno.

Jediný výrobce cigaret v Česku, firma Philip Morris, ovšem upozorňuje, že změny v konstrukci cigarety nemusí znamenat, že cigarety budou bezpečné či bezpečnější. "Cokoliv, co hoří, může v případě neopatrné manipulace způsobit oheň, a to i cigarety, kterou jsou vyrobeny podle požadavků státu New York na sníženou schopnost vznícení," uvedla pro iDNES.cz Petra Dobešová, ředitelka oddělení pro vnější vztahy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video