Švejnar bez hlasů komunistů prakticky nemá šanci na zvolení.

Švejnar bez hlasů komunistů prakticky nemá šanci na zvolení. | foto: Michal Sváček, MF DNES

KSČM může mít vlastního kandidáta na Hrad, řekl poprvé Filip

  • 164
V souboji o Pražský hrad vytáhl dnes šéf komunistů Vojtěch Filip překvapivou kartu. Vůbec poprvé řekl, že do další volby by KSČM mohla postavit svého vlastního stranického kandidáta. "Vidím to jako reálnou možnost," řekl MF DNES Filip.

Až dosud mluvil jen o tom, že má v rukávu pět jiných nestraníků, které chce navrhnout místo Švejnara, když první volba zkrachuje. A že o by o nich rád jednal s ČSSD i dalšími politiky, kteří si nepřejí na Hradě Václava Klause.

Komunisté se přitom chtějí o nezdar první volby aktivně přičinit. Zatím se přiklánějí k tomu, že ani Jan Švejnar ani Václav Klaus nemohou počítat s jejich hlasy. Definitivně by měl tuto taktiku ve čtvrtek večer stvrdit výkonný výbor strany.

Prezidentské volby

Jak slova o možném vlastním stranickém kandidátovi KSČM ve druhé volbě, tak dosavadní taktika komunistů pro první volbu ve svém důsledku výrazně podkopávají Švejnarovy šance.

Švejnar bez hlasů komunistů prakticky nemá šanci dát dohromady 141 hlasů, které by mu zajišťovaly zvolení. Klausovi stačí hlasy ODS, většiny lidovců a jednotlivců z některých dalších klubů.

A stranický kandidát komunistů v případné druhé volbě by sice neměl šanci uspět, ale oslabil by koalici hlasující pro Švejnara. Cesta současného prezidenta zpět na Hrad by tak byla nejspíš volná.

A to přesto, že Klaus včera večer v Událostech, komentářích v České televizi komunisty moc nepotěšil. Odmítl totiž možnost, že by v budoucnu připustil vládu s jejich účastí. "Drtivě většinový názor v naší zemi, nejenom názor můj, je, že toto není ta správná věc vzhledem k minulosti, která, která se stala, a toto já respektuju a myslím, že názor této země to skutečně je," řekl Klaus v ČT. - více zde

"Asi třikrát jsme se ho na to dnes ptali, ale nedostali jsme na to uspokojivou odpověď," tvrdil dnes místopředseda KSČM Jiří Dolejš. Ten ve straně prezentuje zatím menšinový názor, že zvolen může být i Švejnar.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video