Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 11. 4. 2011 22:00

Jarní vládní krize

Rozpadne se kvůli obvinění ministra Víta Bárty z korupce nejmenší koaliční strana? Odejdou Věci veřejné z vlády?
Zdroj: Zpravodajové iDNES.cz, MF DNES a ČTK

22:15
"Byl jsem požádán panem Škárkou, abych ty materiály (o diskreditaci - pozn. red.) předal panu Paroubkovi," řekl poslanec Stanislav Huml v České televizi.
21:50
Ministr Bárta šel do politiky, aby získal ekonomickou moc. Už před 3 lety stanovil koncepci, jak toho ABL do roku 2014 dosáhne, zjistila MF DNES. - celý článek čtěte zde
21:28
Rada Věcí veřejných vyloučila Kristýnu Kočí ze strany. "Z důvodu porušení etického kodexu a poškození strany," sdělil předseda Radek John na tiskové konferenci.
21:13
Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík očekává výsledky večerního jednání klubu VV a nechce předjímat, jaké mohou mít dopady na koaliční vládu. "Situace se zostřuje, to je vidět. Koalice tu věc bude muset řešit patrně už v pátek. Není možné dále čekat," řekl iDNES.cz.
21:05
Rada Věcí veřejných vyzvala Stanislava Humla, Jaroslava Škárku a Kristýnu Kočí, aby se vzdali mandátu poslance. "Získali ho od voličů, aby prosazovali program Věcí veřejných," uvedli poslanci.
20:55
Poslanecký klub Věcí veřejných se jednomyslně usnesl, že bude dál prosazovat svůj program v rámci koaliční vlády. Stojí za svým předsedou Radkem Johnem i za svými ministry.
Kristýnu Kočí vyloučili z klubu hlasy 17 poslanců (dva se zdrželi, nikdo nebyl proti), Stanislava Humla hlasy 18 poslanců (jeden se zdržel, nikdo nebyl proti).
20:49
Kristýna Kočí v rozhovoru pro MF DNES uvedla, že pokud bude cítit ve straně dostatečnou podporu, zváží kandidaturu na předsedkyni strany. Chtěla by očistit Věci veřejné od vlivu Víta Bárty. Pokud se přesvědčí, že za ní nestojí dostatečný počet véčkařů a stranu není možné změnit, vystoupí z VV a bude ve Sněmovně pracovat jako poslankyně nezávislá na konkrétní politické straně.
20:37
Poslanecký klub VV vyloučil dosavadní předsedkyni Kristýnu Kočí. Proti nebyl nikdo z 19 přítomných. V klubu zbylo 21 poslanců, původně jich bylo 24. podrobnosti čtěte zde
20:08
Jak to vypadá s poslanci Věcí veřejných, o nichž se mluví? Ohledně Jaroslava Škárky a Stanislava Humla už není co řešit. Jana Suchá, která na jednání v sídle strany není, se ozvala, že příště přijede. Miroslav Petráň je ve Francii. Zbývá Kristýna Kočí. Po jednání poslaneckého klubu se dnes ještě schází Rada Věcí veřejných, orgán s pravomocí vyloučit člena strany. Lze tedy očekávat vyloučení Kočí, jisté to ale není.
19:54
Rozkol Věcí veřejných zřejmě provázely i dobrodružné okolnosti. Rebelové Kočí, Škárka a Huml podle Lidovek.cz projednávali svůj postup ve srubu za Prahou. Huml tam podle serveru vezl Kočí v černém Hummeru, za jízdy musela mít zavázané oči, aby nevěděla, kde se Škárka ukrývá.
19:46
Miroslav Petráň popřel Johnova slova o podpoře. "Nic zatím neplánuji, rozhodovat se budu příští týden až poté, co budu mít informace o výstupech klubu. Spekulovat nehodlám," napsal z Francie.
19:42
Jaroslav Škárka ve Dvaceti minutách Radiožurnálu řekl, že měl pomoci Vítovi Bártovi rozložit plzeňskou buňku Věcí veřejných. "Bárta mě požádal, abych s panem exprimátorem Rödlem (ODS) případně připravil nový klub a usiloval o zrušení stávajícího, který se podle jeho názoru vymkl kontrole. Já to vnímám jako nepřípustné zasahování do regionálních přání vlastního klubu," řekl Škárka.
19:09
Poslanec VV Miroslav Petráň, který se do Sněmovny nedávno dostal jako náhradník, sleduje turbulence ve straně z dálky. Momentálně je v Paříži. Předseda strany Radek John řekl, že ho Petráň ujistil o podpoře.
19:04
"Trestní oznámení jsem podala ve středu. Obálku s půlmilionem mi Bárta dal minulý týden v restauraci. Peníze byly vložené mezi dokumenty k jednání K9, na které jsem pak hned odjeli. Když schůzka skončila, hned jsem jela za advokátkou a sepsala čestné prohlášení, že ty peníze nechci," řekla Kristýna Kočí televizi Prima.
18:48
Místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová odmítla, že by existoval záložní plán, který by ODS měla připravený, pokud se VV rozpadnou. Němcová zareagovala i na výrok šéfa VV Radka Johna, že Kristýna Kočí peníze od Víta Bárty vyloženě potřebuje, "jen se podívejte na její kabelky". "Řeči VV, kdo nosí jaké kabelky, mě nebaví a nezajímají. Jsou to podružnosti, které si musí vyříkat VV. U nich jsou ale vztahy už tak rozvrácené, nedovedu si představit, že by se to vrátilo do normálu," řekla v ČT24.
18:46
Poslanec Stanislav Huml opustil klub Věcí veřejných. Za stranu byl zvolen, jejím členem ale není. Šéfka klubu Kristýna Kočí vyzvala ministra Víta Bártu, aby odstoupil ze všech politických i stranických funkcí.
18:34
Není zřejmé, kolik poslanců zůstalo ve Sněmovně, kde nyní hovoří Kristýna Kočí. Většina jich údajně už dorazila do sídla strany ve Štefánikově ulici na pražském Smíchově.
18:18
Neveřejné jednání Věcí veřejných ve Sněmovně skončilo. Poslanci se přesouvají do sídla strany ve Štefánikově ulici. "Poslanci rozhodli, že dnešní jednání nepovede Kristýna Kočí, ale Radek John," řekla iDNES.cz manželka Víta Bárty Kateřina Klasnová. Kristýna Kočí na otázku iDNES.cz, zda je dosud členkou klubu, sdělila, že ano, nechtěla se ale více vyjadřovat.
18:15
Poslankyně VV Dagmar Navrátilová sdělila iDNES.cz, že klub strany v žádném případě neopouští.
zpravodaj Zprávy zpravy.idnes.cz domaci Domácí Před přijetím demisí chci znát Nečasův plán proti chaosu, řekl Klaus http://zpravy.idnes.cz/pred-prijetim-demisi-chci-znat-necasuv-plan-proti-chaosu-rekl-klaus-1pz-/domaci.asp?c=A110411_113213_domaci_jan 2011-04-11T11:25:00 Prezident Václav Klaus nepřijme žádnou demisi či návrh na odvolání ministra, dokud mu premiér Nečas nepředloží plán dalšího fungování vlády. Premiér chce odvolat ministry Radka Johna a Josefa Dobeše, šéf resortu dopravy Vít Bárta ohlásil rezignaci v pátek. http://i.idnes.cz/11/042/superfototyp/JW3a64bf_p201104110440301.jpg Prezident Václav Klaus (11. dubna 2011) V110411_124152_tv-zpravy_sha A110411_113213_domaci_jan zpravodaj Zprávy zpravy.idnes.cz domaci Domácí Původ milionů pro VV vysvětlím, slibuje Babák. To hlavní ale neřekne http://zpravy.idnes.cz/puvod-milionu-pro-vv-vysvetlim-slibuje-babak-to-hlavni-ale-nerekne-1da-/domaci.asp?c=A110411_130725_domaci_js 2011-04-11T13:45:00 Poslanec Michal Babák zatím neřekl, kdo mu půjčil miliony na sponzorování Věcí veřejných. Doklady o původu peněz prý předloží do konce týdne. Ekonomický expert VV věnoval straně za poslední tři roky šest milionů, jeho firma ale tolik nevydělává a poslanec si peníze údajně půjčil. Od koho, nechce říct. http://i.idnes.cz/11/041/superfototyp/KOT3a4f9d__a_vv_mat_1.JPG Před schůzí poslanců VV ve Sněmovně - Michal Babák (7. dubna 2011) A110411_130725_domaci_js