Reportáž skončila 11. 4. 2011 22:00

Jarní vládní krize

Rozpadne se kvůli obvinění ministra Víta Bárty z korupce nejmenší koaliční strana? Odejdou Věci veřejné z vlády?
Zdroj: Zpravodajové iDNES.cz, MF DNES a ČTK

16:52
Premiér Petr Nečas na Pražském hradě předává prezidentu Václavu Klausovi rezignaci ministra dopravy Víta Bárty.
16:48
Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga je na premiérovi, aby rozhodl o dalších krocích. "Rád bych od Věcí veřejných slyšel vysvětlení, ale také od jiných politických stran," prohlásil v České televizi ministr zahraničí.
16:45
Tluchoř také uvedl, že považuje další setrvání Radka Johna ve funkci ministra vnitra za nemožné.
16:43
Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř ještě neví, v kolik hodin se dnes sejde K9. "Čekám na zprávu od premiéra, on bude jednání svolávat," řekl v ČT.
16:34
Poraďte premiéru Nečasovi, které ministry by měl vyměnit. HLASUJTE v anketě iDNES.cz.
16:28
Bývalá předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kristýna Kočí odmítá podpořit vládu, v níž by jako ministr vnitra zůstal předseda VV Radek John. Ocenila, že Vít Bárta přijal politickou odpovědnost a dnes rezignoval na funkci ministra dopravy. ČTK ale řekla, že nerozumí tomu, jak může Bárta trvat na kandidatuře na předsedu VV a jak za ním může vedení strany stále stát.
16:13
Heger se domnívá, že vzhledem k tomu, že Bárta chce zůstat součástí K9, tak "ten proces ještě není dokončen".
16:09
Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera není vyloučené, že situaci bude řešit předsednictvo nebo poslanecký klub TOP 09. "To, co se objevilo na pana Bártu dnes v Mladé frontě, je docela otřesný materiál i v tom našem běžném politickém víření a politické kultuře. Vyvolá to velké debaty o celé koalici, jestli má přetrvat nebo nemá," řekl Heger iDNES.cz.
15:39
„Proti korupci budeme bojovat navzdory snahám kmotrů,“ řekl poslanec VV Michal Babák. Snaha kmotrů z Plzeňska, se kterými se podle něj spojil poslanec Škárka, může prý souviset se jmenováním šéfa Ředitelství silnic a dálnic v Plzni. „Mrzí mě, že premiér naskakuje na tuto linku kmotrů. Myslím, že to může ohrozit i jeho samotného. Některým kmotrům by se totiž hodilo, kdyby dopremiéroval.“
15:27
ČSSD bude podle prvního místopředsedy Michala Haška jednat o vyvolání hlasování o nedůvěře vládě. "Premiér Nečas by měl obnovit mandát vlády ve Sněmovně a na Hrad donést také návrh na odvolání ministra Vondry," uvedl v ČT Hašek.
15:21
Redakce iDNES.cz přináší čtenářům přepis celého projevu premiéra Petra Nečase. - článek čtěte zde
15:10
Podle Strany zelených by měl Vít Bárta rezignoval i na funkci poslance. "Je více než zřejmé, že porušil zákon proti praní špinavých peněz," uvedl předseda strany Ondřej Liška. Zelení také požadují, aby koalice odebrala Věcem veřejným resort ministerstva vnitra a očistila ho od agentury ABL.
15:09
15:04
Poslankyně VV Lenka Andrýsová odmítla slova Kristýny Kočí, která tvrdí, že Andrýsové nahlásila Bártovo korupční chování. "Kristýna byla moji dobrou kamarádkou. Lidsky mne její výroky velmi zklamaly. Neobdržela jsem od ní žádné oficiální nahlášení korupční nabídky. Je mi to lidsky velmi líto," řekla Andrýsová. - podrobnosti čtěte zde
14:37
V koaličních jednáních ve formátu K9 bude nyní Věci veřejné zastupovat předseda Radek John, nová šéfka klubu Karolína Peake a odstupující ministr Vít Bárta.
14:32
Jan Bureš, politolog z ČSSD: "Věci veřejné potvrdily, že jsou nejistým a nestabilním partnerem. Pokud to nebude vyřešeno, bude se vláda dále potýkat s podobnými útoky."
14:29
Politolog Petr Sokol z Fakulty sociálních věd UK: "Jen velmi málo občanů podle mě věří oficiální verzi v prohlášeních Věcí veřejných, zejména proto, že se ta prohlášení každou chvíli mění. Zábavné také je, jak zdůvodnily vyloučení poslanců Kočí a Škárky - tedy že nenahlásili uplácení lidem, kteří je uplácejí." Strana podle něj 'zezelenala' - tedy hádá se stejně, jako v minulosti zelení.
14:27
Na Bártově plánu kandidovat na předsedu strany se nic nemění. Nově kandidaturu oznámila také Karolína Peake, která to zatím odmítala. O post předsedy Věcí veřejných se tak budou ucházet Radek John, Vít Bárta, Karolína Peake a Michal Babák.
14:04
Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 se kvůli vládní krizi předčasně vrací z Maďarska ze summitu EU k finančím potížím Portugalska. Večer chce jednat s předsedou strany Karlem Schwarzenbergem a šéfem poslaneckého klubu Petrem Gazdíkem o dalším postupu TOP 09.
  • Premiér Petr Nečas při tiskové konferenci, na které oznámil, že přijal demisi ministra dopravy Víta Bárty . (8. dubna 2011)

    Premiér Petr Nečas při tiskové konferenci, na které oznámil, že přijal demisi ministra dopravy Víta Bárty . (8. dubna 2011) / Autor: Michal Doležal ČTK

zpravodaj Zprávy zpravy.idnes.cz domaci Domácí Před přijetím demisí chci znát Nečasův plán proti chaosu, řekl Klaus http://zpravy.idnes.cz/pred-prijetim-demisi-chci-znat-necasuv-plan-proti-chaosu-rekl-klaus-1pz-/domaci.asp?c=A110411_113213_domaci_jan 2011-04-11T11:25:00 Prezident Václav Klaus nepřijme žádnou demisi či návrh na odvolání ministra, dokud mu premiér Nečas nepředloží plán dalšího fungování vlády. Premiér chce odvolat ministry Radka Johna a Josefa Dobeše, šéf resortu dopravy Vít Bárta ohlásil rezignaci v pátek. http://i.idnes.cz/11/042/superfototyp/JW3a64bf_p201104110440301.jpg Prezident Václav Klaus (11. dubna 2011) V110411_124152_tv-zpravy_sha A110411_113213_domaci_jan zpravodaj Zprávy zpravy.idnes.cz domaci Domácí Původ milionů pro VV vysvětlím, slibuje Babák. To hlavní ale neřekne http://zpravy.idnes.cz/puvod-milionu-pro-vv-vysvetlim-slibuje-babak-to-hlavni-ale-nerekne-1da-/domaci.asp?c=A110411_130725_domaci_js 2011-04-11T13:45:00 Poslanec Michal Babák zatím neřekl, kdo mu půjčil miliony na sponzorování Věcí veřejných. Doklady o původu peněz prý předloží do konce týdne. Ekonomický expert VV věnoval straně za poslední tři roky šest milionů, jeho firma ale tolik nevydělává a poslanec si peníze údajně půjčil. Od koho, nechce říct. http://i.idnes.cz/11/041/superfototyp/KOT3a4f9d__a_vv_mat_1.JPG Před schůzí poslanců VV ve Sněmovně - Michal Babák (7. dubna 2011) A110411_130725_domaci_js