Tomio Okamura na celostátním sjezdu SPD (14. července 2018).

Tomio Okamura na celostátním sjezdu SPD (14. července 2018). | foto: Petr Topič, MAFRA

Vlak je plný cizinců, napsal člen SPD. To příspěvek bez vysvětlení stáhlo

  • 191
Královéhradecká buňka hnutí SPD na své facebookové stránce vyvěsila v úterý příspěvek o tom, že vlakem cestují zejména cizinci. Na fotce přitom byli vidět jen dva lidé. Příspěvek z jejich sociální sítě už zmizel. Podle mluvčí SPD se jednalo o nešťastnou osobní iniciativu.

„Dnešní ranní cesta z Hradce Králové do Prahy. Poměr cestujících 99 % cizinci. Čechů ve vagónu asi 6. Kravál, mobily vyřvávají. Ještě si tu pořád někdo myslí, že se nás to netýká?“ stálo v příspěvku uveřejněném na stránce královéhradecké SPD. 

Na fotografie byli jasně vidět muž v brýlích a mladá dívka zahalená v šátku. Kromě jiného vzhledu obou cestujících ovšem nic nenasvědčovalo tomu, že by šlo o cizince. 

Dle občanského zákoníku lze ovšem vyfotit někoho tak, aby z fotky nakonec šlo určit jeho totožnost, pouze s výslovným svolením dotyčného. Sama dívka se dívá přímo směrem autora fotografie a lze jasně rozeznat její tvář (redakce iDNES.cz fotografie upravila a tváře obou cestujících rozmazala, pozn. red.)

Zveřejněný příspěvek na stránkách SPD v Královéhradeckém kraji

Fotografie z Facebooku královéhradecké SPD bez vysvětlení zmizela během 24 hodin. Královéhradecká pobočka se k příspěvku nevyjádřila. Nereagovala na žádný telefonát redakce iDNES.cz.

„Příspěvek byl vložen na základě nešťastné osobní iniciativy a jeho obsah a formulace nevyjadřovaly oficiální postoj ani regionální, ani celostátní organizace hnutí SPD,“ odpověděla na dotaz iDNES.cz mluvčí strany Barbora Zeťová. 

Podoba a soukromí (občanský zákoník)

§ 84

Zachytit jakýmkoli způsobem podobu člověka tak, aby podle zobrazení bylo možné určit jeho totožnost, je možné jen s jeho svolením.

§ 85

(1) Rozšiřovat podobu člověka je možné jen s jeho svolením.

(2) Svolí-li někdo k zobrazení své podoby za okolností, z nichž je zřejmé, že bude šířeno, platí, že svoluje i k jeho rozmnožování a rozšiřování obvyklým způsobem, jak je mohl vzhledem k okolnostem rozumně předpokládat.

„Situaci bude řešit regionální organizace našeho hnutí a budou podniknuté kroky, aby oficiální Facebook hnutí vyjadřoval ve svých příspěvcích pouze názory a závěry hnutí,“ dodala.

Kdo konkrétně zveřejnil fotografii, případně z jakého důvodu nakonec z Facebooku zmizela, nechtěla mluvčí komentovat.

Redakce iDNES.cz oslovila i předsedu strany Tomia Okamuru, ten na dotazy zatím nereagoval. 

Vzhledem k tomu, že autor následně fotografii sdílel na Facebooku, porušil tak další část občanského zákoníku hovořící o tom, že rozšiřovat podobu člověka je možné pouze jen s jeho svolením.

Není to poprvé, co regionální pobočka SPD na svém Facebooku uveřejnila něco, co později stáhla. V červenci letošního roku liberecká buňka vyvěsila na svém Facebooku komentář, ve kterém litovala zrušení Dne Pohraniční stráže. Příspěvek nechal stáhnout sám předseda strany, který obsah v příspěvku zásadně odmítl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video