Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 4. 11. 2008 18:13

Krajské a senátní volby 2008

Zdroj: zpravodajové iDNES.cz, MF DNES a iDNES.tv

20:13
ČSSD rozdrtila ODS i v Pardubickém kraji. ČSSD 35,7 procenta hlasů, ODS 20, 8 %, Koalice pro Pradubický kraj 18,6 a KSČM na čtvrtém místě získala 13 procent hlasů.
20:11
Josef Mlejnek mladšíPolitolog Josef Mlejnek komentuje pro iDNES.cz: ODS si svou porážku zavinila sama, svou pasivitou. Nelze očekávat úspěch v situaci, kdy jsou vláda i strana rozhádané a kdy se vláda nemůže vykázat žádnými viditelnými a hmatatelnými výsledky. Vláda od svého vzniku řeší především vnitřní spory, nejméně třetinu její energie vyčerpala kauza Čunek, a krom toho prosazuje dvě ve veřejnosti dost nepopulární věci: poplatky ve zdravotnictví a americký radar. To, že jsou nepopulární, ještě nemusí znamenat, že jsou špatné, vláda však zcela selhala v jejich vysvětlování a obhajobě.
20:09
Občanští demokraté z Libereckého kraje se zřejmě pomalu chystají do opozice. ODS na improvizované tiskové konferenci vyhlásila: „Nejsme vítězi, takže čekáme, zda nás někdo osloví. Pokud se tak nestane, začneme jednat sami,“ řekl šéf jejich krajské organizace Přemysl Sobotka. Podle něj nepřichází v úvahu velká koalice ČSSD a ODS, ale že si ji dovede představit, pokud by její součástí byl ještě někdo třetí.
20:07
"Zapomněli na fronty na banány," komentovali výsledky na štábu moravskoslezké KDU-ČSL. Ačkoliv tu lidovci získali o několik procent méně hlasů, počet jejich voličů zůstal stejný, někde jich přišlo i více. O propad se postarala vysoká volební účast voličů ČSSD.
20:04
20:04
Konečné výsledky Moravskoslezského kraje: ČSSD 42,6 %, ODS téměř 25 a KSČM 16 procent. Lidovci propadli se sedmi procenty hlasů.
20:02
  • Novomanželé šli ze svatby rovnou do volební místnosti. (18. října 2008)

    Novomanželé šli ze svatby rovnou do volební místnosti. (18. října 2008) / Autor: Petr Lemberk, MAFRA

20:02
Liberecký kraj: ČSSD 26,8, ODS 22,5 a KSČM necelých 14 procent.
20:01
Jihočeský kraj: ČSSD 33,8 %, ODS 29,6 a KSČM 16 %.
20:00
Předseda KDU-ČSL v Moravskoslezském kraji Pavol Lukša nabídne rezignaci na post krajského předsedy strany kvůli tomu, že neobhájili počet mandátů. Hodlá tak učinit v pondělí. "Jsme v šoku, to asi nepřijmeme," reagovali překvapeně někteří z lidovců přítomných na štábu. Lukša také oznámil, že za rok už na post krajského předsedy nebude kandidovat.
19:57
"Kdybych na tom chtěl najít něco pozitivního a úsměvného, tak žádná vládní strana ještě neprohrála volby s tak malým rozdílem od té vítězné jako my letos," komentoval výsledky premiér Topolánek. "Nicméně to nás nemůže uspokojit. Těch důvodů je celá řada. Já se domnívám, že jedním je i to, že jsme pod tlakem regionů totálně rezignovali na centrální kampaň. Pokud se z toho nepoučíme, tak nám hrozí podobný výsledek ve volbách do poslanecké sněmovny v roce 2010."
19:54
"Nyní budou probíhat jednání o koalicích. ČSSD se chce spojit pouze s těmi stranami, které jí umožní prosadit její volební program. Naší prioritou je, aby stát platil za občany poplatky ve zdravotníctví a aby se nemocnice převedly z akciových společností na neziskové," uvedl lídr zlínské ČSSD Stanislav Mišák.
19:51
David Rath: "Voliči vystavili červenou vládě Mirka Topolánka, pokud ten ctí alespoň trochu demokratické zásady, měl by rezignovat." Už zítra chce začít jednat s dalšími vítěznými stranami. Chce ale krajskou radu složenou pouze ze socialistů s tichou podporou jiné strany.
19:40
  • Martin Bursík s maminkou ve volebním štábu Strany zelených. (18. října 2008)

    Martin Bursík s maminkou ve volebním štábu Strany zelených. (18. října 2008) / Autor: Jiří Koťátko, MF DNES

19:39
ČSSD v Olomouci již oslavuje vítězství. "Konečně jsme to zlomili," objímal své kolegy lídr Martin Tesařík. "Budeme si vybírat, s kým půjdeme do koalice," řekl jeden z členů vedení ČSSD.
19:39
  • Michael Kocáb a Natálie Kocábová ve štábu Strany zelených. (18- října 2008)

    Michael Kocáb a Natálie Kocábová ve štábu Strany zelených. (18- října 2008) / Autor: Jiří Koťátko, MF DNES

19:38
Matěj Stropnický ze Strany zelených označil volební výsledek za katastrofu. "To není nulový výsledek, to je záporný výsledek," řekl pro ČTK v reakci na to, že zelení přijdou i o své zastupitele. Podle šéfa strany Martina Bursíka doplatili zelení na to, že se ČSSD podařilo proměnit volby v referendum o vládě, a na nízkou volební účast.
19:36
Lídr ODS v Olomouckém kraji Ivan Kosatík: "Nečekali jsme tak velký rozdíl. K vítězství jsem již blahopřál. Kampaň ČSSD prostě zabrala. Myslím, že kraj za 4 roky žádnou chybu neudělal."
19:34
Přestože ve Zlínském kraji zbývá sečíst ještě 0,5 procenta hlasů, v sídle ČSSD už naplno vypukly oslavy vítězství. "Mirku, promiň, že jsme vyhráli," vzkázal předsedovi ODS Mirku Topolánkovi poslanec ČSSD Josef Smejkal. Do sídla dorazil také lídr kandidátky Stanislav Mišák. Odmítl však otevřít šampaňské na oslavu. "Ještě není dobojováno, musíme se teď soustředit na druhé kolo voleb," řekl Mišák.
19:33
Komunisté začali vyjednávat s ČSSD o možné koalici v krajích. Novinářům to řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Uvedl, že zástupci strany po telefonu už domlouvají schůzky se sociálními demokraty na neděli. ČSSD zvítězila ve všech krajích. Komunisté skončili v deseti krajích na třetím místě a ve třech na čtvrtém, uvedla ČTK.
19:30
V Karlovarském a Plzeňském kraji sčítání skončilo. Potvrdilo se drtivé vítězství ČSSD. V Plzeňském kraji získala 36,37 procenta hlasů, zatímco ODS 26,76 %. V Karlovarském kraji je poměr 31,39 ku 18 procentům hlasů.
19:29
"Liberci nikdo nevěřil, je to překvapení," komentoval vítězství ČSSD v libereckém kraji poslanec Robert Dušek. Lídr ČSSD v kraji Stanislav Eichler slavil, ale také začal vyjednávat o možné koalici. Předem vyloučil spojení s komunisty a ODS, může však spolupracovat se Starosty pro Liberecký kraj a SOS.
19:26
"Chleba kvůli tomu dražší ani lacinější nebude," reagoval na výsledky primátor Plzně Pavel Rödl z ODS. "Bohužel se sociálním demokratům podařilo z voleb udělat referendum o celostátní politice. Uvidíme, jak ČSSD půjde vládnutí na úrovni kraje."
19:25
Podle šéfa ODS v Ústeckém kraji a odstupujícího hejtmana Jiřího Šulce není ani po porážce v krajských volbách třeba nic měnit na krajské struktuře strany, a na celostátní konkgres pojede ve své současné stranické pozici. "Funkční období máme ještě další rok. V polovině prosince je celostátní kongres ODS. Samozřejmě se tam budeme bavit o pozici současného předsedy ODS, když strana přijde o dvanáct hejtmanů. To asi těžko může brát vedení strany za úspěch," reagoval na výsledky ODS v celé republice.
19:14
Vysoké vítězství ČSSD ve zlínském kraji mění politické kariéry některých členů, kteří na kandidátce figurovali ve druhé desítce a nečekalo se, že můžou pomýšlet na místo v krajském zastupitelstvu. Příjemně šokován byl například místostarosta Luhačovic Roman Lebloch, kterému patřila 18. příčka. "Rozhodně jsem před volbami nečekal, že by se mě místa v zastupitelstvu mohla týkat. Tušil jsem,že vyhrajeme, ale ne takovým rozdílem, abych se ze své pozice mohl o místo v zastupitelstvu ucházet."
19:12
Milada Emmerová z plzeňské ČSSD potvrdila, že bude nárokovat pozici hejtmana. "Prvním krokem bude podpora našeho kandidáta v senátních volbách." Hodlá také vyvinou politický tlak na zrušení poplatků ve zdravotnictví. Převod nemocnic na kraj, téma, které hýbe tamní politickou scénou, ale jako prioritu nevidí.
19:11
Strana Severočeši.cz považuje za úspěch, že se po půl roce dostala do krajského zastupitelstva. "Budeme čekat na nabídku sociální demokracie," uvedla jejich šéfka Hana Jeníčková.
19:09
Jiří Čunek odmítl volební výsledky spojovat s vládou. "I když se ukázalo, že tak trochu spojeny byly," podotkl. "Úspěch to pro nás není, ale ukázalo se, že nám naši stálí voliči zůstali věrní," dodal.
19:08
"Paroubkovi se podařilo z voleb udělat referendum o spokojenosti s vládou. I když lidé vědí, že poplatky ve zdravotnictví z Olomouce nezrušíme, dali najevo nespokojenost," uvedl Pavel Horák, lídr KDU-ČSL v Olomouckém kraji.
19:06
Propastný rozdíl 12,33 procentního bodu zeje mezi první ČSSD a druhou ODS po sečtení 99,44 % volebních okrsků. ČSSD jasně vede i v senátních volbách, postupuje v 26 obvodech, z toho ve 20 z prvního místa. Vítězství socialistů by nezvrátila už ani antidopingová zkouška.