Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kraje shánějí séra proti žloutence

  19:24
Žádný případ žloutenky se zatím neobjevil, hlásí hygienici. Po nařízení ministryně zdravotnictví se rozběhlo očkování záchranářů. Podle ujištění hlavního hygienika bude sér dost. Současná situace se ale nelíbí středočeskému hejtmanovi Petru Bendlovi. "Máme nedostatek vakcín. Jsou očkováni jen profesionální hasiči, a ne dobrovolní, kteří v oblasti rovněž pracují."

Podle epidemioložky Hany Šmejkalové dostala středočeská hygienická stanice 800 dávek, které už použili. Mají přislíbeno, že by do konce týdne dostanou dalších 4000 dávek. "Mám ale obavu, že to stačit nebude. Přijíždějí totiž pomáhat dobrovolníci například z Ostravska a ty bychom měli očkovat také," vysvětlila.

Stejná situace je i na Plzeňsku. Tamní krajská hygienická stanice vydala ze svých zásob osm set očkovacích dávek. "Ministerstvo ale zatím nezajistilo počet vakcín v odpovídajícím rozsahu," řekla mluvčí Plzeňského kraje Jana Filípková. Do konce týdne má být podle ní přesto zajištěno dalších 4000 vakcín, což stačí na očkování záchranářů.

Ústí problém nemá, zajistilo si pomoc samo
Problémy s nedostatkem vakcín naopak nemají v Ústeckém kraji. Dva tisíce očkovacích sér přišlo v úterý jako humanitární pomoc z Lucemburska.

"Nějaké zásoby měla Okresní hygienická stanice, něco nám poslalo ministerstvo zdravotnictví a dalších několik tisíc prý ještě do konce týdne dorazí," řekl ústecký hejtman Jiří Šulc v on-line rozhovoru.

Očkovat se budou podle něho především profesionální záchranáři. "Plošně očkovat nemá podle hygieniků význam. Hlavním kritériem je, kolikrát se dotyčný dostal do kontaktu s kontaminovanou vodou. Takže je možné, že na dobrovolné hasiče se také dostane, pokud pomáhali v zaplavených oblastech," dodal Šulc.

Rozsáhlá fotogalerie

Co dělat při návratu domů

Odpovědi na to, co vás po záplavách nejvíc zajímá

Všechny články o záplavách najdete zde.

Nařízení o očkování proti hepatitidě A, které vydala ministryně zdravotnictví, se podle jejího mluvčího Mária  Böhmeho týká záchranářů v krajích, kde platí nouzový stav a kteří přišli do styku s "záplavou" vodou. Sérum nedostanou ti, kteří už nemoc prodělali, nebo byli už dříve očkováni.

"O zařazení do této skupiny rozhodují krizové štáby," řekl Böhme. V Česku se toto nařízení podle něho týká zhruba 20 tisíc lidí. "Při stanovení tohoto počtu jsme vycházeli z informací krajských hygieniků," vysvětlil.

Hygienici podle Víta počítají se zajištěním druhé dávky pro přeočkování, které se uskuteční za půl roku. "Záchranáři, kteří působí v nejhůře zasažených částech republiky, mohou na posílení imunity dostat ještě gamaglobulin," uvedl hlavní hygienik Michael Vít. Této látky je podle něj dostatek.

Hygienici mají děti pod kontrolou
Uvažuje se i o očkování dětí od 3 do 11 let z postižených oblastí. Nemají totiž tak silné hygienické návyky.

Hygienici sledují případnou možnost šíření nákazy mezi dětmi denně. Dopoledne vyhodnotili situaci jako klidnou. "V případě, že by se někde zvýšil počet onemocnění, bude přikročeno k opatřením," řekl Böhme. Loni se podle mluvčího vyskytlo na 10 milionů lidí jen 88 nemocných hepatitidou A.

Krajští hygienici z postižených oblastí mají do začátku příštího týdne zjistit, kolik a jak starých dětí z jejich regionu bude nutné proti hepatitidě očkovat. "Budeme jednotlivé lokality velmi vybírat," řekl hlavní hygienik Michael Vít. Podle něj totiž některé oblasti byly vodou zasaženy méně, proto v nich nebude nutné očkovat všechny děti.

Očkování proti žloutence je účinné až po dvou týdnech. "Rozhodně není pozdě. Všechna opatření jsou přijímána včas," ujistil Böhme.

Tetanus hrozí při úklidu po záplavách více než žloutenka, proto by si lidé z postižených oblastí měli zkontrolovat, zda mají platné očkování. Pokud tomu tak není, musejí se nechat u svého praktického lékaře bezplatně přeočkovat. ČTK to řekl hlavní pražský hygienik Vladimír Polanecký.

Lidé do 30 let se přeočkovávat nemusejí, nutnost očkování u nich posoudí obvodní lékař. Ostatní občané by měli navštívit svého praktického lékaře, v současné situaci jim však očkování může provést i kterýkoli jiný lékař, než u  kterého jsou registrováni.

V postižených oblastech by bylo v případě potřeby nutno sérum pro zhruba 60 tisíc dětí. Proti hepatitidě typu A jsou zapotřebí dvě očkování během měsíce plus rezerva. Což je zhruba 130 tisíc dávek.

"Do konce týdne bude k dispozici zbývajících 20 tisíc dávek," řekl Vít v pondělí po schůzce s hygieniky ze záplavami postižených oblastí.

Hygienik: Myjte si ruce
Převážnou většinu vakcín podle hlavního hygienika zaplatilo ministerstvo zdravotnictví. V rámci humanitární pomoci přišlo podle hlavního hygienika zhruba čtyři tisíce dávek.

Hlavní hygienik doplnil, že pokud se podaří obstarat větší počet očkovacích látek proti žloutence, budou je moci získat i zájemci u svých praktických lékařů.

Hlavní hygienik upozornil, že nejlepší ochranou proti hepatitidě A je poctivé mytí rukou. Vyzval také obyvatele zatopených území, aby při chůzi ve vodě nosili holínky a dlouhé kalhoty.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...