Kožený může do voleb, i kdyby nedostal vízum

  • 12
Viktor Kožený musí nejpozději dnes získat dokument, bez nějž se ani teoreticky nemůže stát poslancem Evropského parlamentu: české vízum pro pobyt delší než tři měsíce. Kožený žije již deset let na Bahamách a v Česku je stíhán za rozsáhlé podvody spojené s kuponovou privatizací.

"Nevím, jak to dopadlo, doufám, že dobře," řekl Pavel Matějka, první místopředseda strany Viktor Kožený - Občanská federální demokracie, v níž je "finanční pirát" volebním lídrem.

Kožený má irské občanství. Ve volbách do Evropského parlamentu v Česku kandidovat může, podle zákona však musí být 45 dní před volbami - tedy dnes - zapsán do české evidence obyvatel.

Ale i kdyby to Kožený nestihl, voleb se zúčastnit může: "Do voleb už se otázka víza pana Koženého kontrolovat ani řešit nebude," řekl mluvčí ministerstva vnitra Petr Vorlíček. "Kdyby ale byl zvolen a poté se přišlo na to, že zákonu nevyhověl, řešilo by se to zpětně. Volební výsledek by byl zřejmě anulován."

Viktor Kožený se v Česku neobjevil od roku 1994 a po případném příletu do země mu hrozí okamžité zatčení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video