Ministr zdravotnictví Roman Prymula představil nová opatření proti šíření...

Ministr zdravotnictví Roman Prymula představil nová opatření proti šíření covidu-19. (23. září 2020) | foto: Ondřej DemlČTK

Zvažujeme uzavření 2. stupně škol, nakažených žáků přibývá, řekl Prymula

  • 777
Denně přibývá 420 nakažených studentů, zvažujeme proto uzavření druhého stupně základních škol, prohlásil ministr zdravotnictví Roman Prymula v OVM na ČT. V pátek plánuje představit dlouhodobý plán dalších opatření proti koronaviru. Platit budou od následujícího pátku. Spolu s tím bude prezentovat i možné varianty vývoje na několik týdnů dopředu.

„Čísla jdou raketově nahoru. Nyní máme už 1680 nakažených učitelů a 8200 žáků. Každým dnem nám přibývá 420 nakažených studentů,“ řekl Prymula v České televizi. Zvažuje proto uzavření druhého stupně základních škol.

Některé věci se proto podle něj musí změnit. „Oba poslední víkendy jsme na tom pracovali s experty i ze zahraničních univerzit. V pátek představíme seznam opatření i výhled na další týdny,“ uvedl ministr.

Žádné konkrétní opatření však neprozradil. Některá méně zásadní začnou platit už v pátek. Ta důležitá se budou vyhlašovat po 14 dnech, pokud se  během nich situace nezlepší.

„Budou tam opatření, která budou vázána na semafor, ale i opatření plošného rázu,“ řekl Prymula. Vysvětluje to tím, že nechce, aby u nás nastala situace jako v Izraeli. „Počet zemřelých za den je tam ve stovkách. To nechceme. Když ta nařízení budou nastavena, tak se tomu vyhneme,“ tvrdí.

Podle ministra musí dojít i k úpravě semaforu. „Principiálně není špatný. Musíme ale připravit plán opatření, která se udělají, pokud na něm nastane určitá barva. To v současnosti není,“ vysvětlil. 

Příští týden dorazí nové testy

Kapacity testování by se podle Prymuly měly navýšit na 50 000 testů denně. „Máme poměrně vysoké číslo pozitivních na počet vzorků. Máme 15 procent a musíme se dostat pod deset procent. Z toho vyplývá, že 20 000 testů je málo,“ sdělil ministr. 

Podle něj by se od příštího týdne měly zapojit k PCR testům i takzvané LAMP testy (testování na covid-19 ze vzorku slin), které by mohly navýšit o 3000 denně. Testů tohoto typu by mohlo by být do budoucna denně až 10 000. 

Zeman si přeje drastická opatření v zájmu zachování života občanů

Situace v zemi je podle něj velmi rozpolcená. „Polovina národa je vystrašená a druhá polovina zase žádná opatření nechce. Ať uděláme cokoliv, zvedne se vlna nevole. Epidemii ale nelze zastavit tak, že bychom nic nedělali.“ 

Prymula podle svých slov není schopen říct, jestli podle opatření vyhlašujících nouzový stav je už možné povolat do nemocnic mediky. „Mělo to tam být,“ prohlásil. 

Nouzový stav začne v Česku platit v pondělí. S jeho vyhlášením souhlasí i prezident Miloš Zeman. „Poprvé se dal do pohybu trend počtu zemřelých. V tomto případě je potřeba velmi brizantních opatření. Není nic cennější než lidský život,“ řekl Zeman v rozhovoru pro televizi Prima. „Přál bych si, aby opatření byla drastická,“ dodal.

Svoboda: Nechci se rozhodovat, koho dám na ventilátor

Prymulu ve studiu kritizoval kritizoval lékař a zároveň poslanec ODS Bohuslav Svoboda. „Dohání se to, co se zameškalo. Stále jen reagujeme na vývoj situace. My ale potřebujeme vědět, co se bude dělat, když se to bude vyvíjet špatně. A to jako lékař nevím,“ tvrdí.

„Neumím si představit, že se v případě zaplnění ůžek budu rozhodovat, kdo se k ventilátoru dostane a kdo ne. To by lékař neměl dělat. Nechci, aby se to stalo. Jinak budu chtít, aby to přišel rozhodovat pan premiér,“ prohlásil Svoboda. 

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima kritizoval špatnou komunikaci vládních opatření. „To je ten největší problémem. Politici nejdřív pošlou tweet, pak se udělá tiskovka a pak teprve vyjde to opatření. Takhle to dělat nejde,“ řekl.

Covid není politický virus, je tady a musíme se s ním poprat, řekl Prymula:

2. října 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video