Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nepolitikařte, nejsme policejní stát, hřímal Prymula. Chystá novou strategii

  13:00aktualizováno  14:42
Ministr zdravotnictví Roman Prymula se v pátek ohradil proti záplavě kritiky, které je kvůli zaváděným protikoronavirovým opatřením vystaven. „Kdybych nedělal nic, taky byste mě kritizovali,“ řekl na tiskové konferenci, kde mimo jiné představil aktualizovaný covidový semafor. Kromě Prahy jsou nově v červené okresy Praha-západ, Praha-východ a Uherské Hradiště.

„Nebráním se diskuzím napříč politickým spektrem a neumím si představit, že by někomu dělalo radost zavádět opatření. To je směšné. Využívám svých zkušeností a znalostí k tomu, abychom to zastavili,“ řekl Prymula, který slíbil, že v příštím týdnu až dvou se žádná nová opatření zavádět nebudou.

„Opatření jsou po celém světě, nejsme v žádném vakuu. Pokud někdo tvrdí, že chceme zavádět policejní stát, není to pravda. Řada opatření je daleko mírnějších, než je tomu v jiných demokratických zemích,“ pokračoval ministr.

Covidový semafor
24. října 2020
stupeň 0
Nulové nebo zanedbatelné riziko
stupeň I
Výskyt nákazy v ČR bez komunitního přenosu
stupeň II
Počínající komunitní přenos v ČR
stupeň III
Narůstající anebo přetrvávající komunitní přenos v ČR

Prymula uváděl i na pravou míru otázku registrování hostů v restauracích. Řekl, že může být po vzoru Německa, kde funguje, zavedeno mezi sadu možných dalších opatření, ale že o tom ještě zdaleka nebylo rozhodnuto. Premiér Andrej Babiš ve čtvrtek řekl, že se to zavádět nebude.

„Nechceme nikoho sledovat, ale je tady snaha o rychlý kontakt v případě, že vznikne pozitivita. To znamená v některých systémech se sbírá jen telefonní číslo, které tam je uskladněno po určitou dobu a může se využít pro kontakt,“ vysvětloval Prymula.

Ministerstvo zdravotnictví také mění strategii a chce všechna možná data zpřístupnit. „Chceme data zveřejňovat a ta, které je možno publikovat, tak publikována budou. Bude to proto, aby měl každý možnost si ověřit, proč postupujeme tak a proč ne jinak. Příští týden chceme při tiskové konferenci zveřejnit výhledovou strategii, abychom byli schopni říci, která opatření přicházejí dále v úvahu,“ vyjmenovával ministr.

Reprodukční číslo se snižuje

„Při denním podílu pozitivních záchytů křivka roste. Naším cílem je zapojit více testů, například LAMP testy, které se dostávají na trh a abychom byli schopni zvýšit počty testovaných tak, aby reprodukční číslo klesalo,“ pokračoval Prymula.

„Modelace, která vychází z původního reprodukčního čísla, které se blížilo 1,6, vidíme opravdu exponenciální nárůst. Tady je třeba si uvědomit věc, kterou většinou laická veřejnost nevnímá – pokud dochází k exponenciálnímu šíření, křivka se skokově zvyšuje a musíme si uvědomit, že během třeba tří dnů se může její hodnota zdvojnásobit. To nebudeme schopni zastavit, pokud neuděláme opatření,“ řekl ministr. Momentálně je hodnota reprodukčního čísla 1,24.

Co říká Prymula:

Prudký trend nárůstu po 1.9. povede úhrnně k více než 40 tisícům nově nakažených pacientů za měsíc září. Tento nárůst s sebou nese riziko velkého tlaku na zdravotnický systém. Relativní denní záchyty překračují 14 procent. Ani velký objem testů nad 20 tisíc denně toto číslo zásadně nesnižuje.

Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová. řekla, že v Praze stále pokračuje negativní trend onemocnění covid-19.  „Denní průměrný přírůstek za poslední týden činní 430 případů, to je 32 případů na 100 tisíc obyvatel. Neměnné zůstává, že pozitivní případy jsou tvořené zejména mladší generací. Pozitivní případy souvisí také především se školami a školními aktivitami spojenými s trávením volného času,“ vysvětlila.

Předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Vladimír Černý, který vede Klinickou skupinu COVID, řekl že  „kapacita nemocnic je momentálně dostatečná a nehrozí zanedbání ostatní péče“. „Zároveň probíhá aktivování kapacit, které by se v případě potřeby daly reprofilizovat na lůžka pro pacienty s covid-19. Kromě toho dostávají zdravotnická zařízení predikci, kolik pacientů by mohlo potřebovat jejich péči,“ dodal.

Druhý stupeň

Ve druhém oranžovém stupni pohotovosti, který se vyznačuje počínajícím komunitním přenosem, je zařazeno už 55 okresů. Konkrétně jde o: 

Benešov, Kolín, Plzeň-město, Cheb, Sokolov, Chomutov, Chrudim, Brno-město, Hodonín, Olomouc, Zlín, Ostrava-město, Brno-venkov, Příbram, Děčín, Teplice, Jihlava, Vsetín, Ústí nad Orlicí, Kladno, Mělník, Rakovník, Tábor, Klatovy, Plzeň-jih, Plzeň-sever, Rokycany, Karlovy Vary, Litoměřice, Ústí nad Labem, Hradec Králové, Pardubice, Svitavy, Třebíč, Blansko, Břeclav, Vyškov, Šumperk, Kroměříž, Frýdek-Místek, Opava, Most, Liberec, Náchod, Havlíčkův Brod, Pelhřimov, Znojmo, Prostějov, Přerov, Karviná, Nový Jičín, Mladá Boleslav, Nymburk, Beroun, Kutná Hora

Také sdělil, že remdesivir je jediný schválený lék pro pacienty s diagnózou zápalu plic na základě diagnózy covid-19, který ale není jednoznačně účinný. „Rozhodně to není stoprocentní lék pro pacienty s tímto onemocněním. Rozhodně také neplatí, že kdo lék dostane, dopadne dobře, a kdo ho nedostane, tak za všech okolností zemře, tak tomu rozhodně není,“ zdůraznil Černý.

Distanční výuka v jednotlivých krajích

Ve čtvrtek večer vydaly krajské hygienické stanice informace k zavření škol podle nařízení ministerstva zdravotnictví. Během pátečního dopoledne se ale podmínky ještě měnily například v Plzeňském kraji. Nesrovnalosti jsou podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové vyřešené a aktuální informace platí od pondělí 5. října.  

Už nyní je jasné, že hygienické stanice uzavřou na základě pokynů resortu zdravotnictví na 14 dnů v deseti krajích střední, umělecké a jazykové školy. Praktická výuka má podle ministerstva školství probíhat i nadále. Ve zbývajících krajích se v různé míře zakáže zpěv a tělocvik. 

PŘEHLEDNĚ: Nouzový stav. Nesmí se zpívat, 6 u stolu, zápasy bez diváků

„Byl poměrně silný tlak z ministerstva školství i jednotlivých subjektů, že praktická výuka je nutná a s tím souhlasím. Praktická výuka probíhá hlavně v malých skupinách, a proto byla připuštěna,“ vysvětlil Prymula. 

„Co se týká distanční výuky, tak plošné nařízení je určitě jednodušší, než když část musí absolvovat výuku prezenční nebo tu dálkovou. Na druhou stranu bychom přišli k plošnému modelu opatření. Komu to dělá problémy jsou víceletá gymnázia, kde některé třídy odpovídají základní školní docházce. Ty mají skutečně výuku prezenční. Ty jakoby středoškolské mají distanční a těžko se jim zvládá taková výuka najednou,“ dodal ministr.

Odměny zdravotníkům ve výplatách za říjen

Prymula v pátek slíbil, že lékaři a sestry, kterým byl přiznán nárok na odměnu za nasazení během koronavirové epidemie, dostanou peníze ve výplatě za říjen. Podle Prymuly byla taková domluva od začátku.

„Teď se zpracovávají žádosti. Během října to bude distribuováno přímo řízeným organizacím a na kraje, aby všichni dostali tyto prostředky ve výplatě za říjen,“ upozornil Prymula na Twitteru.

Ministr také řekl, že se „šíří informace, že mají lékaři a sestry přikázáno chodit do práce i při pozitivitě“. „Je to nesmysl. Existuje pouze opatření, kdy mohou v případě kritického nedostatku zdravotnického personálu poskytovat péči v případě, že jsou v karanténě, tedy negativní,“ upozornil Prymula.

Střední, umělecké a jazykové školy zavře 10 krajů, zbytek zakáže aspoň zpěv

„Navíc musí mít vždy respirátor třídy FFP2 a dodržovat veškerá hygienická opatření,“ dodal.

Prymula rovněž oznámil, že od příštího týdne začne ministerstvo zdravotnictví bojovat s dezinformacemi spojenými s covid-19. Uzavřelo proto spolupráci s firmou Semantic Visions, která se na to zaměřuje.

Denní přírůstek počtu případů koronaviru v Česku byl ve čtvrtek rekordní. Přibylo 3 493 nakažených, aktuálně jich je 39 391. Většina z nich má lehký nebo bezpříznakový průběh nemoci, v nemocnicích je podle údajů ke středě 1 028 lidí s onemocněním covid-19. Ve vážném stavu je 198 hospitalizovaných.

Vláda vyhlásila od prvního říjnového pondělí nouzový stav na 30 dnů. Omezující opatření budou platit polovinu času a pak se uvidí. Na rozdíl od toho, který platil již na jaře od 12. března do 17. května, by nemělo nicméně dojít k takzvanému lockdownu či uzavření hranic. 

30. září 2020

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...