ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Přibylo 7682 nakažených, nejméně ve všední den za posledních sedm týdnů

  • 311
Nově nakažených koronavirem v Česku v mezitýdenním srovnání dál ubývá. Ve středu přibylo 7 682 případů, je to nejméně ve všední den od 1. listopadu. Dál klesá i počet hospitalizovaných.

Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Incidenční číslo, tedy počet případů za posledních sedm dní na 100 000 obyvatel kleslo oproti úteý o 37 bodů na 526, reprodukční číslo pak o dvě setiny na 0,78.

Hospitalizovaných s covidem je 4 453 pacientů (o den dříve 4 887), ve vážném stavu jich je 794 (v úterý 840). Nemocnice ale počty hospitalizovaných ještě zpětně dohlašují.

Epidemie v zemi zpomaluje čtvrtý týden v řadě. Panují ale obavy, že nakažlivější varianta omikron může příznivý vývoj zvrátit.

Vláda kvůli tomu zpřísnila na přelomu roku režim na hromadných akcích či v restauracích. Ve školách se v první polovině ledna budou testovat dvakrát týdně všichni, tentokrát bez ohledu na to, zda jsou očkovaní nebo po covidu.

PŘEHLEDNĚ: Zpřísní se pravidla pro veřejné akce, restaurace i novoroční oslavy

Novým koronavirem se v zemi od loňského března prokazatelně nakazilo přes 2,4 milionu lidí, z nich 35 585 zemřelo. Do poloviny prosince umírala denně víc než stovka nakažených, od té doby se počty zemřelých pohybují v desítkách denně.

Přírůstek nakažených s covid-19 za poslední týden

Snížit riziko úmrtí, těžkého průběhu i hospitalizace má očkování. Od konce loňského prosince zdravotníci v ČR podali už víc než 15 milionů dávek vakcín, plně naočkováno je přes 6,6 milionu lidí, víc než dva miliony z nich si přišlo pro posilující dávku vakcíny. Ve středu bylo podle dosavadních údajů naočkováno 72 700 lidí, asi o 20 000 méně než o týden dřív. Většina dávek v poslední době připadá na ty posilující.

Třicátníci mohou od 27. 12. na třetí dávku, na Silvestra mají být jen 4 lidé u stolu

O oslabování epidemie svědčí i to, že pozitivita provedených testů se v poslední době pozvolna snižuje. Týdenní průměr pozitivních testů u diagnostických indikací, tedy u lidí s příznaky, klesl pod 25 procent, ještě na začátku prosince se přitom nákaza prokázala u každého třetího testovaného.

V případě epidemiologické indikace, kdy se testuje po rizikovém kontaktu, se pozitivita drží kolem 11 procent. U nejčastějšího preventivního a plošného testování se covid prokáže u méně než pěti procent vzorků.

Denní přírůstky

Poznámka: Reinfekce zahrnuje dříve otestované, kteří již byli dříve pozitivně testovaní na covid-19 a je u nich podezření na reinfekci.
Data podléhají další validaci a mohou se měnit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video