V chodbách ozvěna. Maturanti se vrací na střední školy zatím jako jediní

  • 5
Po hlavním schodišti průmyslové školy na pražském Smíchově stoupají desítky studentů. Chodby už nezejí prázdnotou, ale jsou - optimisticky řečeno - napůl plné. Začíná pozvolný návrat žáků do škol. Nejdřív byli na řadě prvňáci a druháci, od středy se přidávají první stupně a maturitní ročníky. Studenti se obávají maturity a přijímaček, ředitelé řeší praktickou výuku.

Je krátce po osmé hodině ráno. Ve vstupní hale Smíchovské střední průmyslové školy a gymnázia v Praze je vrátná, ředitel a zpovzdálí jsou slyšet hlasy. Jako klasická střední škola to ale nezní. Nejde totiž stále o standardní provoz. Do lavic se vrací jen maturanti, u kterých se mísí obavy s očekáváním, jak budou vypadat nejen závěrečné, ale i přijímací zkoušky. 

„S distanční výukou jsem neměl takové problémy, ale vadila mi ta neosobnost. Když jsem něco nevěděl, neptal jsem se stejně, jako kdybych byl v hodině. Prostě jsem se nezeptal a hledal si to potom sám,“ popisuje strasti Jiří Vojtěch, který studuje IT obor. Práce na počítači je tak pro něj rutina a samotná maturita ho tolik netrápí. 

„Na maturitní předměty máme skvělé učitele, takže se jí tolik nebojím, jako je tomu třeba u přijímacích zkoušek,“ vysvětluje další souvislosti devatenáctiletý mladík. „Já jsme se závěrečné zkoušky obával i bez koronaviru,“ dodává cestou do třídy jeho spolužák. 

Řadě studentů se navíc během distanční výuky změnil spánkový rytmus, takže mají těžká rána. Nemuseli totiž počítat s časem na dopravu do školy, místo toho si zvykli přispat. 

Praxe je sice možná, ale skoro neuskutečnitelná

Vzhledem k tomu, že je škola zaměřená na výuku informačních technologií, nebyl takový problém s výukou na dálku, jako tomu je u jiných oborů. Stejně ale studenti potřebují do školy chodit na praktická cvičení a do laboratoří. To sice ministerský manuál dovoluje, podle ředitele školy Radka Sáblíka je v reálu nemožné skloubit praxi a distanční výuku.

„Studenti sem sice mohou přijít, ale pak je musím ze školy zase poslat pryč, protože se můžou vzdělávat jen distančně. Většina studentů je mimopražská, takže dojíždí v řádu desítek minut až hodin. To bychom museli buď kompletně předělat rozvrh a některé hodiny vůbec nemít, nebo nebude praktická výuka v povolené formě, ale budou pokračovat jen individuální konzultace jako doteď,“ vysvětluje ředitel. 

Škola také nemůže pořádat studijní kempy a řadu projektů, které běžně během školního roku dělají.

Jednotné skupiny dělají problém všem

Základem pro návraty do škol je homogenita skupin. Ředitelé základních škol mají problémy v takových podmínkách otevřít družiny, na středních školách je to překážka pro semináře. Ty jsou jak maturitní, tak pro přípravu na přijímací zkoušky na vysoké školy. Často je v nich zkombinovaných hned několik tříd, protože je navštěvují jen zájemci. Česká středoškolská unie k tomu poslala na ministerstvo školství i otevřený dopis. 

„Jedná se o maturitní předměty nebo přípravu k přijímacím zkouškám na vysoké školy, ale jejich výuka často nebude moci probíhat prezenčně a z časových důvodů ani distančně. Není možné, aby dojíždějící studenti zvládli distanční i prezenční výuku,“ píše unie v dopise s návrhem řešení. 

„Jako nejvhodnější bychom navrhovali umožnit školám pokračovat v povinné distanční výuce s možností individuálních konzultací v případě, že nejsou schopny zajistit prezenční výuku v plném rozsahu. To vše do doby, než bude možné uskutečnit prezenční výuku i s heterogenními skupinami studentů,“ vysvětluje návrh v dopise Česká středoškolská unie.

PŘEHLEDNĚ: Kdo a kdy se do škol vrátí

  • Ve středu 25. listopadu se do škol vrátí závěrečné ročníky středních škol, obnoví se v nich také praktická výuka do 20 žáků.
  • Od středy 25. listopadu se budou moci studenti posledních ročníků VŠ vzdělávat ve skupinách po 20 lidech. Platí to pro laboratorní nebo uměleckou výuku.
  • Od pondělí 30. listopadu se vrátí do tříd další žáci základních škol. Bez omezení první stupeň a deváté třídy, další třídy druhého stupně a nižších stupňů víceletých gymnázií se budou střídat v rotačním režimu týden distanční a týden prezenční výuky.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video