Potápěčské masky s filtrem, který se běžně používá v protichemických a...

Potápěčské masky s filtrem, který se běžně používá v protichemických a armádních oblecích, už chrání lékaře třeba v nemocnici v Motole. Unikátní ochrannou pomůcku vyrábí uskupení Covid19cz spolu s Českým vysokým učením technologickým (ČVUT). | foto: David Miklas

Složili se pro zdravotníky. Upraví se pro ně 10 tisíc potápěčských masek

  • 26
Vypadají jako masky na potápění, nabízejí však špičkovou ochranu. Celoobličejové masky pro lékaře vyvinulo České vysoké učení technické v Praze spolu s iniciativou covid19cz. Za necelých pět dní pak vybrali šest milionů korun, které poslouží na výrobu dalších deseti tisíc kusů. Do sbírky přispělo téměř pět tisíc lidí.

V současnosti vyrábí ČVUT s iniciativou Covid19cz a dobrovolníky z farnosti Bubeneč přibližně 400 masek denně. První várku 12 500 kusů podpořilo ČVUT. 

 „O masky je ale ohromný zájem. Finance docházejí, naše odhodlání však ne,“ uvádí tým na stránce Donio. Jejich cílem proto bylo vybrat šest milionů korun, ztrojnásobit výrobní kapacitu a v příštích týdnech dodávat lékařům masek co nejvíce. A to se jim podařilo.

Základem ochranné pomůcky s vyšší ochranou než FFP3 je maska na šnorchlování. „Maska, kterou jsme vyvinuli, se skládá z masky původně určené na šnorchlování, která se pomocí redukce vyvinuté Covid19.cz dá připojit k vojenskému filtru, který je lepší než FFP3,“ řekl už dříve rektor ČVUT Vojtěch Petráček. Filtr lze také sterilizovat a opakovaně používat.

S tiskem redukce na 3D tiskárnách pomáhá firma Prusa Research s řadou dalších dobrovolníků v Česku. Podle Martina Hřebena a Robina Fišera z Covid19cz jedna maska vyjde zhruba na 500 korun. S hromadnou výrobou pomohla i Praha 6.

Koronavirus v Česku

Inspirací byl nedávný Petráčkův návod na podomácku vyrobenou ochrannou masku (celý text k přečtení zde). Poté se ozvali lidé z Covid19cz. „Není to jen o 3D tisku, je tu i velká komunita řidičů, kteří svážejí komponenty. Firmy, které nám v neděli otevřely obchody, abychom nakoupili komponenty a otestovali technické řešení,“ zdůraznil Hřeben. Tvůrci také uvažují o tom, že by při dalším zvýšení výroby v budoucnu přešli k technologii vstřikování plastů.

Maska je podle Petráčka určena pro zdravotníky „v první linii“, tedy odborníky, kteří se starají o pacienty s nemocí COVID-19 nebo jezdí provádět odběry. Petráček uvedl, že masky už vyzkoušeli například lékaři z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze.

Výzkumníci z ČVUT ve spolupráci s dalšími firmami a organizacemi v posledních týdnech řídí několik programů pomáhajících v boji proti koronaviru. Pro nemocnice už vyvinuli a vyrábí respirátory FFP3, plánují také výrobu plicních ventilátorů a vyvíjejí robota pro testování vzorků na koronavirus.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video