ilustrační snímek | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Za čtvrtek Česko eviduje 190 nakažených, v Evropě už patří k nejlepším

  • 698
Ve čtvrtek v Česku přibylo 190 případů koronaviru, o 234 méně než minulý týden. Podle dosavadních údajů zdravotníci naočkovali necelých 90 tisíc lidí. V nemocnicích je s covidem-19 asi 230 pacientů, 35 ve vážném stavu. Česko, které bylo podle počtu nakažených dlouho nejhorší z celé EU, si nyní v žebříčku z týdne na týden polepšuje.

Podle počtu nakažených koronavirem za posledních 14 dní je nyní nejhorší situace ze zemí Evropské unie v Dánsku. Eviduje 215 případů na 100 000 obyvatel, před týdnem bylo s 239 případy páté. Druhou nejpostiženější zemí zůstává Nizozemsko (204 případů na 100 000 případů, před týdnem 278). Třetí je opět Lotyšsko (203 případů, před týdnem 268).

Senior zemřel na covid i přes očkování, nakazil se od personálu domova

Česko bylo nejhorší od počátku února do poloviny března. Nyní je s 52 případy na 21. místě z 27. Před týdnem byla se 76 případy osmnáctá. Vyplývá to z dat Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC).

Sedmidenní incidence na 100 000 obyvatel v ČR klesla pod 16. Nejvyšší je dál v Jihočeském a Libereckém kraji s 28 případy. Z okresů zůstává situace nejhorší na Českokrumlovsku, kde na 100 000 obyvatel za poslední týden činí 64 nakažených.

Denní přírůstky nakažených postupně klesají od začátku letošního března, kdy se v Česku dostaly téměř na 17 000. Nyní jsou ve všední dny na úrovni z poloviny loňského srpna.

Podobně ubývá také počet úmrtí s potvrzenou nákazou. Zhruba dva týdny se denní počet zemřelých s onemocněním covid-19 drží pod deseti, v březnu přitom za den zemřelo až kolem dvou stovek lidí. Ze zemí Evropské unie je nyní Česko s 13 mrtvými na milion obyvatel za dva týdny na 16. místě.

Očkování cizinců i nepojištěných

K očkování proti koronaviru se mohou od pátku v Česku registrovat lidé, kteří nemají veřejné zdravotní pojištění na území ČR nebo Evropské unie a dlouhodobě v Česku pobývají. Platí to i pro cizince žijící v České republice. Rezervační systém jim nabídne očkovací místa, kde bude zároveň i personál mluvící cizím jazykem.

Od rána se podle údajů Chytré karantény registrovalo k vakcinaci 4,7 tisíce samoplátců.

Lidé bez zdravotního pojištění budou očkováni látkou od firmy Pfizer/BioNTech. Vakcínu a její aplikaci si zaplatí sami, cena nepřesáhne 850 korun. Zájemci se mohou registrovat prostřednictvím Centrálního registračního systému, kde je připraven samostatný přihlašovací formulář, a to na adrese registrace.mzcr.cz/samoplatci.

V každém kraji bude pro skupiny obyvatel určeno minimálně jedno očkovací místo. V Praze jich bude šest, a to včetně velkokapacitního centra O2 Universum. Většina míst v regionech je připravena otevřít termíny pro očkování ihned, pražská centra je vypíšou v druhé polovině června.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video