ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Videohovory nebo online nákupy. V čem posílili osamělí Češi během epidemie

  • 2
Čtyři z deseti Čechů se během karantény cítili osaměle. Kvůli omezení volného pohybu, které bylo zavedeno kabinetem jako prevence proti šíření onemocnění, se lidé více upínali k technologiím. Ty jim pomáhaly zůstat ve spojení se svými blízkými a překonat tak pocit osamělosti, vyplývá z průzkumu.

V souvislosti s vládním opatřením kvůli šíření koronaviru trávili lidé po celém světě poslední měsíce většinu svého času doma. Z průzkumu, který si nechala zpracovat společnost Kaspersky, vyplývá, že čtyři z deseti Čechů, kteří se během krize cítili osaměle, se ve skutečnosti cítili stejně jako tomu bylo před jejím začátkem.

V důsledku celospolečenských tlaků, které se tvořily během krize, se čtyřicet procent Čechů cítilo osaměleji, než před vypuknutím celosvětové pandemie. Evropský průměr je přitom ještě negativnější. Během pandemie se osaměleji cítilo 52 procent Evropanů.

Čtyři z deseti Čechů se během karantény cítili osaměle. Kvůli omezení volného...

Výsledky průzkumu ukazují, že během karantény se lidé stali více závislými na technologiích. Přes tři čtvrtiny Čechů se svoji osamělost během karantény snažilo překonat jejich používáním.

Šedesát sedm procent Čechů pocit osamělosti překonávalo sledováním televize, filmů nebo poslechem hudby. Více než polovina respondentů potvrzuje, že se díky technologiím cítili být více ve spojení s kamarády a rodinou. U Čechů generace X, lidí, kteří se narodili mezi lety 1965 až 1985, tento podíl stoupl až k 61 procentům. U čtvrtiny Čechů na pocit osamělosti zabíralo povídání si se svými mazlíčky.

Kvůli omezení volného pohybu, které bylo preventivně zavedeno, se lidé více...

Psychoterapeutka Kathleen Saxton věří, že zatímco technologie pomáhají lidem během pandemie, osamělost je sama o sobě největší epidemií. „Ačkoliv technologie nikdy nemohou nahradit osobní kontakt s druhými, podařilo se jim ho alespoň nějakým způsobem nahradit a zahnat tak částečně osamělost,“ dodává Kathleen Saxton.

Přestože mají technologie celou řadu výhod, ne každý s nimi umí zacházet. Téměř polovina respondentů z Česka, kteří se „pořád cítí osamělí“, by si s nimi chtělo více rozumět. Myslí si totiž, že by s nimi mohli lépe překonat tuto situaci. Více než čtvrtina dotázaných Čechů (26 procent) má pocit, že se po karanténních opatřeních lépe v používání technologií orientují. 

„Řekl bych, že jsme doposud nezaznamenali tak masivní začlenění technologií do všednodenních aktivit, jako tomu bylo v uplynulých měsících. Většinou trvá nějakou dobu, než si na určitou technologii zvykneme, ale současná situace přinutila lidi, kteří se jim dříve vyhýbali, aby je přijali. Některé služby, jako jsou videohovory nebo online nákupy potravin se nyní staly nezbytnými,“ komentuje David Emm, bezpečnostní odborník ze společnosti Kaspersky.

„Na jednu stranu je skvělé, že se vytrácí obavy z nových technologií. Na druhou stranu je ale nutné mít na paměti, že povědomí veřejnosti o online rizicích je nízké. Proto musíme zajistit, aby byli všichni na síti v bezpečí. Jedině tak mohou online a digitální nástroje, které máme k dispozici, nabídnout výborný lék na osamělost,“ komentuje David Emm.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video