ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

Tři čtvrtiny nových případů jsou neočkovaní, očkovaní se však moc netestují

  • 1166
Laboratoře ve čtvrtek potvrdily 191 nových případů koronaviru. Minulý týden ve čtvrtek bylo nakažených o 27 méně. V nemocnicích je aktuálně hospitalizováno 58 lidí. Reprodukční číslo se drží nad hodnotou 1.

Reprodukční číslo kleslo na hodnotu 1,09. Číslo udává, kolik jeden pozitivně testovaný kolem sebe nakazil lidí.

Incidenční číslo, které udává počet nakažených lidí za posledních 7 dní na 100 tisíc obyvatel, je na čísle 12. Nejhůře je na tom Praha-východ, České Budějovice a Olomouc.

Mezi nově nakaženými nemocí covid-19 je 73,5 procent lidí neočkovaných. Naopak očkovaných lidí, u kterých byla nemoc prokázána, je 26,5 procenta. Vyplývá to z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS).

Ze všech nově potvrzených případů tvořily záchyty po první dávce očkování 18 procent a po druhé dávce očkování 8,5 procenta, uvedla mluvčí ÚZIS Lenka Svobodová pro Novinky.cz.

Obecně ale budou nakažení neočkovaní vždy ve zdrcující převaze, protože proočkovaní lidé se od druhého týdne po druhé dávce už stejně netestují, pokud tedy nemají vážné příznaky, kvůli nimž se prověřit nakonec nechají.

Varianta Delta, která je nyní za 98 procenty případů nákazy v Česku, je mnohem nakažlivější než její předchůdkyně. Oborníci se stále častěji shodují, že i plně očkovaný člověk se může snadno nakazit a stát se přenašečem koronaviru.

A množí se mezi nimi hlasy, že by se tedy měli testovat podobně jako neočkovaní. Tím by nicméně vláda ztratila hlavní zbraň pro přesvědčování lidí, aby vakcínu podstoupili a měli oproti neočkovaným výhodu například při návštěvách restaurací nebo divadel.

Česká konference rektorů vyzvala minulý týden studenty vysokých škol k naočkování proti covidu před začátkem nového akademického roku. Ti však nad vakcínou váhají a někteří studenti považují výzvu rektorů za zbytečnou, míní, že kdo se naočkovat chtěl, už tak učinil dřív.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video