ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto:  Petr Topič, MAFRA

První pomoc dávejte, ale obezřetně, radí záchranáři v době epidemie

  • 14
Jak v dnešní době plné obav z šíření koronaviru poskytovat první pomoc, když blízký kontakt lidí představuje velké riziko? Otázku vyvolal případ ženy, která zkolabovala na ulici a poté se u ní potvrdila nemoc COVID-19. Záchranáři od pomoci rozhodně neodrazují, nabádají však k opatrnosti a hlavně zjišťování informací.

Hrozba nákazy novým typem koronaviru už ovlivnila téměř všechny prvky každodenního života. Projevuje se však i v situacích, do kterých se člověk nedostane tak často. O to víc ale musí být připraven. Jako například při poskytnutí první pomoci.

Lidé přetížili linku 112. Kvůli koronaviru nevolejte, prosí záchranáři

Pro dospělé je povinné, nicméně nezbytný kontakt se zraněným je v protikladu se všemi doporučeními, které nyní ve společnosti kvůli koronaviru panují. Vyvstává proto řada otazníků.

„Rozhodně nechceme, aby se lidé báli poskytovat první pomoc, nebo měli pocit, že by ji v současné situaci poskytovat neměli. I když je doba, kdy mají zvýšené obavy z nákazy,“ řekla mluvčí záchranářů Jihomoravského kraje Michaela Bothová.

Právě jihomoravská záchranka řešila ve středu případ ženy, která zkolabovala na ulici v Brně. Později u ní testy potvrdily onemocnění COVID-19. Záchranáři věděli předem, že je u ženy podezření na koronavirus, proto na místo rovnou vyslali specialisty.

Získávání informací považuje Bothová v aktuální situaci za stěžejní. „Pokud zachránce bude pro někoho na ulici volat pomoc, tak mu určitě budou kladeny otázky, zda pacient jeví či nejeví známky respiračního onemocnění,“ sdělila na dotaz iDNES.cz s tím, že záchranáři na to nyní kladou velký důraz.

Kromě toho dbají i na dotazy ohledně cestovatelské anamnézy zraněných. „Samozřejmě za předpokladu, že dotyčný bude schopen komunikovat, pak by se člověk měl snažit tyto informace získat. Aby naše operační středisko vědělo, zda vyslat speciální tým, nebo informovat výjezdovou skupinu, aby použila ochranné pomůcky,“ uvedla mluvčí.

Jinak podle Bothové žádné zásadní rozdíly v poskytování první pomoci za současného stavu nejsou. „Pokud by dotyčný kašlal nebo jevil jiné známky respiračního onemocnění, tak si držet odstup. Ale to stejně lidé dělají i běžně, pokud někdo kašle, nepřibližují se víc, než je nutné,“ řekla.

V souvislosti s koronavirem je nejrizikovější součástí poskytování první pomoci dýchání z úst do úst. To záchranáři logicky nedoporučují. „Ale nedoporučujeme ho dlouhodobě za jakýchkoliv podmínek, protože laici v něm nejsou proškolení,“ uvedla Bothová.

Po poskytnutí první pomoci by si lidé měli co nejdříve umýt ruce. „To stejně platí při pomoci neznámému člověku vždy, ať už je doba s koronavirem nebo bez něj,“ dodala mluvčí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video