Hamáček chce volnější přechod hranic, pendlerům by stačil negativní test

  • 583
Po víkendu opět zasedal Ústřední krizový štáb, aby probral dění v Česku v souvislosti s koronavirem. Jednal zejména o nutnosti prodloužit nouzový stav či uvolňování režimu na hranicích pro pracující, řekl na tiskové konferenci šéf štábu Jan Hamáček. K přechodu do sousedních zemí by jim mohlo stačit, aby se prokázali nedávným negativním testem na covid-19.

Šéf štábu Jan Hamáček (ČSSD) dosavadní průběh epidemie označil za uspokojivý. „Přírůstek zhruba sto lidí denně je dobré číslo. Nicméně zatím nemáme údaje z Velikonoc, jak se projevilo tehdejší uvolnění opatření. Čísla budeme mít k dispozici mezi středou a pátkem, takže musíme ještě několik dní počkat,“ řekl ministr vnitra.

Vyslovil se také pro prodloužení nouzového stavu, který nyní v Česku platí do konce dubna. Zdůvodnil to zejména potřebou rychlého nákupu a rozdělování zdravotnického materiálu či zajišťování posil pro zdravotnictví.

„Pokud by nouzový stav nebyl prodloužen, tak by se každý musel postarat o to svoje. Tedy vnitro pouze o policii a hasiče, průmysl o průmysl a podobně. Návrat do standardního režimu by přinesl řadu komplikací,“ řekl Hamáček. Chce na to poukázat při debatě vlády.

Ústřední krizový štáb řešil také situaci na hranicích, které jsou prakticky uzavřené. Hamáček by byl pro zmírnění režimu. „Navrhneme, aby pro překročení hranice na pobyt do 14 dnů pracovníkům stačilo se prokázat negativním testem na covid-19, ne starším než tři dny. U pendlerů by stačil jeden test za deset dní. Volnější provoz by se týkal také obchodníků, kteří dojíždějí za jednáními. Rádi bychom to zahrnuli do vlny uvolňování, která přijde 27. dubna,“ sdělil.

Otevírají se provozovny řemeslníků či farmářské trhy, provoz obnovují úřady

Před jednáním vlády Hamáček také řekl, že ČSSD podpoří vyšší schodek rozpočtu 300 miliard, navrhovaný ministryní financí Alenou Schillerovou. „Od začátku jsem říkal, že reakce musí být dostatečně robustní. Když vezmeme náklady spojené s epidemií, tak je evidentní, že je třeba ty peníze získat, i prohloubením schodku rozpočtu,“ zdůvodnil.

Na otázku, kdy podle něj už nebude nouzový stav potřeba, ministr vnitra odpověděl: „Až nebudeme potřebovat žádné z oprávnění, které nám dává krizový zákon, tak nebudeme potřebovat nouzový stav.“

V pondělí se úřady vracejí k běžnému provozu, který omezily v souvislosti s koronavirovou situací. Zaměstnanci i veřejnost však musejí v budovách úřadů dodržovat přísné hygienické podmínky a minimalizovat osobní kontakt.

Koronavirus v Česku

Pracovníci zdravotnické záchranné služby se chystají na odběr vzorku pro test...
V centrální laboratoři Nemocnice Na Bulovce probíhá testování vzorků pacientů s...
Výdejní okénko hostince v příměstské části Zborná, nedaleko krajského města...

Také mohou znovu otevřít provozovny řemeslníků, farmářské trhy, autobazary či autosalóny. Fungovat mohou také psí salóny, povoleno je rovněž konání svateb do deseti lidí a s venkovním tréninkem mohou v menších skupinách začít profesionální sportovci. Vláda plán otevírání obchodů a uvolnění dalších činností rozdělila do pěti etap ode dnešního dne až do pondělí 8. června.

V pondělí se také rozšíří chytrá karanténa do všech krajů, plošné testování populace na koronavirus by mělo začít ve středu. Testování se bude týkat Prahy, jižní Moravy, Litoměřicka a Litovelska. Cílem je zjistit podíl nakažených mezi obyvateli Česka.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video