ilustrační snímek | foto: Dan Materna, MAFRA

Plošné testování i u personálu sociálních služeb, navrhuje ministerstvo

  • 16
Ministerstvo zdravotnictví plánuje zavést plošné testování na nemoc covid-19 také u pracovníků v sociálních službách, informoval v sobotu mluvčí úřadu Jan Brodský. Vláda podle něj návrh projedná na příštím zasedání v pondělí. Už v pátek resort vydal opatření o povinném testování klientů domovů pro seniory a dalších lůžkových a pobytových služeb.

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) minulý týden mluvil o tom, že by měly být testy na covid-19 vyžadovány jak pro klienty, tak pro personál zařízení sociálních služeb.

Některá zařízení si klienty a personál testují sami, výsledky mají hned

V opatření, které vydal v pátek Prymulův nástupce Jan Blatný, je nařízeno od středy 4. listopadu jen testování klientů. Mluvčí ministerstva však v sobotu potvrdil, že s testováním personálu úřad počítá.

„V současné době připravuje ministerstvo druhé mimořádné opatření, které by mělo být navrženo a projednáno na nejbližším jednání vlády a které bude počítat s testováním zaměstnanců. Tedy obě dvě skupiny - klienti i zaměstnanci - budou testováni, ale bude to ve dvou samostatných mimořádných opatřeních,“ uvedl Brodský.

První testy klientů sociálních služeb se musejí uskutečnit do sedmi dní od začátku platnosti již vydaného opatření a poté každý týden. Lidé s příznaky koronaviru, které test ukáže jako pozitivní, mají jít podle nařízení do izolace.

Používány budou tzv. antigenní testy, které jsou rychlé a levné, ale méně spolehlivé. U pozitivně testovaných bez příznaků nemoci tak bude výsledek ověřován spolehlivějším testem PCR, stejně jako u lidí s příznaky, které antigenní test ukáže jako negativní. Pozitivně testované musí podle opatření zařízení hlásit hygienikům.

Plošné testování na koronavirus v sociálních službách je podle ministerstva nezbytné vzhledem k rychlému šíření covidu-19, které se nevyhýbá ani domovům pro seniory a podobným zařízením. Senioři jsou podle odborníků nejvíce ohroženi vážným průběhem nemoci covid-19 a tvoří naprostou většinu z těch, kteří nemoci podlehli.

Aktuální počet nakažených covid-19 v ČR

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video