Školy jsou zavřené kvůli epidemii koronaviru. Třídy zůstanou prázdné ještě...

Školy jsou zavřené kvůli epidemii koronaviru. Třídy zůstanou prázdné ještě dlouho. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Metrové rozestupy mezi školáky? Zda je to proveditelné, je na resortech

  • 291
Premiér Andrej Babiš očekává, že by se školy otvíraly postupně, nejprve mateřské a první stupeň základních škol. Podle něj bude třeba zajistit metrový odstup žáků. Ministerstvo školství v první reakci uvedlo, že je připraveno konzultovat jednotlivé návrhy i jejich proveditelnost na školách. Ale až na popud resortu zdravotnictví.

Školy by se mohly otevírat postupně. Jako první by se měly podle předsedy vlády nižší stupně. „Doufejme, že ano, diskutujeme o tom, že bychom začali od těch nižších stupňů, protože přece jenom ti vysokoškoláci jsou na tom řekněme líp,“ řekl Babiš v rozhovoru pro web Blesk.cz.

Koronavirus v Česku

Zavřené jsou školy od 11. března a zkomplikovaly se tím tak přijímací zkoušky a maturity. Nejzazší termíny, kdy by zkoušky mohly proběhnout v omezeném režimu, je otevření škol do 1. června. To ale Babiš podle svých slov slibovat nechce. „Zatím to vypadá nadějně. Musíme ale přežit ty Velikonoce doma a v klidu,“ dodal premiér.

V rozhovoru také nastínil, že je podle něj i ve školách potřeba zajistit rozestupy minimálně jeden metr mezi jednotlivými žáky. Mateřinky a nižší třídy prvního stupně základních škol pak mají kolektivy rozdělit do menších skupinek, uvažuje také o rozfázování začátků hodin. 

Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy ale zatím nevydalo žádné nové opatření a platí tak poslední schválený zákon během nouzového stavu. Tedy že jednotné přijímací zkoušky na střední školy budou nejdříve 14 dní po návratu studentů do škol, v případě maturit pak za tři týdny. Kdyby se do 1. června žáci a studenti do škol nevrátili, nebudou maturity vůbec. Studentům by se pak maturitní známka vypočítala jako průměr z posledních tří vysvědčení.

Poslanci schválili odklad maturit. Mají být tři týdny po otevření škol

O plánech s rozestupy nebo skupiny ministerstvo školství neví. Jestli se školy otevřou, nebo ne konzultuje resort s ministerstvem zdravotnictví a hygienou. 

„Rozhodnutí o zrušení mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví je primárně epidemiologicko-zdravotnickým rozhodnutím resortu. Jakmile bude z jejich strany upřesněný nejpravděpodobnější scénář vývoje epidemie, jsme připraveni konzultovat jednotlivé návrhy i jejich proveditelnost na školách,“ řekla ke slovům premiéra Babiše mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Myslíte, že je v praxi možné udržovat metrové rozestupy mezi žáky na školách?

celkem hlasů: 10163

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 9. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

Ne
Ne 9884
Ano
Ano 207
Nevím
Nevím 72
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video