Krajský lídr KSČM Oldřich Bubeníček řekl jasně: do koalice půjdeme s ČSSD.

Krajský lídr KSČM Oldřich Bubeníček řekl jasně: do koalice půjdeme s ČSSD. | foto: Karel Pešek, MAFRA

Ústecká krajská vláda bude rudooranžová, KSČM se dohodla s ČSSD

  • 19
Po více než dvou týdnech povolebního vyjednávání se ústečtí komunisté rozhodli, že vládnout budou spolu s ČSSD. Ze hry tak vypadlo hnutí Severočeši.cz, které stejně jako minulé volební období skončí v opozici.

"Vyhodnotili jsme poslední jednání s potenciálními partnery a tato jednání nám dost nastínila, jak navrhnout závěrečné rozhodnutí. Proto mohu říci, že krajský výkonný výbor KSČM se rozhodl utvořit koalici s ČSSD," uvedl lídr komunistů Oldřich Bubeníček v pondělí v podvečer po skončení jednání krajského vedení KSČM.

Komunisté po vítězných volbách oznámili, že preferují vznik trojkoalice s ČSSD a hnutím Severočeši.cz. Jenže obě strany minulý týden daly najevo, že chtějí vládnout s komunisty samy. KSČM si tedy musela vybrat. "Na posledních jednáních jsme oběma stranám dávali stejné otázky a na základě toho došlo k vyhodnocení, že utvoříme koalici s ČSSD," přiblížil Bubeníček.

"Jsme rádi, že komunisté přijali náš návrh. Máme podobné programy, nejsou mezi námi velké rozpory a mělo by to přinést kraji prospěch," přivítal rozhodnutí KSČM děčínský primátor a trojka ČSSD v krajských volbách František Pelant.

"Vaňhová a Fišera v radě? Bez komentáře"

Komunisté ve středu předloží ČSSD návrh koaliční smlouvy, poté začnou partaje vyjednávat o personálním složení vedení kraje. V tomto bodu jsou KSČM a ČSSD zdrženlivé. Jisté je jen to, že komunisté požadují post hejtmana a většinu v krajské radě. Bubeníček ale zopakoval, že po ČSSD žádá určitou sebereflexi.

"Při řešení personálních otázek ve vedení kraje by měla ČSSD přihlížet k určitým věcem, ke kterým zde bohužel docházelo v minulém volebním období. Sociální demokraté sami musí vědět nejlépe, koho budou navrhovat," podotkl Bubeníček. Konkrétní nežádoucí jména Bubeníček neprozradil, ale v kuloárech se mluví o stávající hejtmance Janě Vaňhové a krajském šéfovi ČSSD Arnu Fišerovi.

"Toto bych nechtěl nyní komentovat," odpověděl Bubeníček na přímou otázku, zda si Vaňhovou a Fišeru v krajské radě přeje.

Komunisté také naznačili, jaké změny hodlají provést. Počet krajských výborů a komisí sníží o třetinu, předsednické posty ve výborech nabídnou ODS a funkci předsedy dozorčí rady Krajské zdravotní, která spravuje pět největších nemocnic v regionu, přenechají hnutí Severočeši.cz. Jejich lídr Jiří Zelenka na setrvání Severočechů.cz v opozici zatím nereagoval, nebere telefon.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video