Režisér Zdeněk Jiráský sleduje v hospodě ve Vřesové na Sokolovsku zkoušku scény

Režisér Zdeněk Jiráský sleduje v hospodě ve Vřesové na Sokolovsku zkoušku scény z celovečerního filmu Poupata. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Lidé z Vřesové dostali za kompars pět stovek, ale přišli o podporu

  • 268
Nezaměstnaní lidé z Vřesové si zahráli jako kompars v dramatu Poupata. Dostali za to pár stovek, ale protože honorář "zapomněli" úřadům nahlásit jako vedlejší příjem, úřad práce je tvrdě potrestal.

Na tři měsíce je vyřadil z evidence - čtyřicet lidí přišlo o podporu a polovina z nich také o dávky od sociálky.

"To je absurdní. Vůbec nechápu, jak je to možné. Zvlášť když si zahráli ve filmu, který pojednává vlastně o nich - o lidech na dně společnosti," divila se mluvčí producenta filmu Helena Hejčová.

Vřesová je známá jako vesnice nezaměstnaných, bez práce tu je 40 procent obyvatel, za čtyřmi paneláky se kouří z komínů elektrárny. I kvůli bezútěšnému prostředí si obec vybral režisér Zdeněk Jiráský pro svůj film.

"Herci" ale teď kvůli zatajeným pěti stovkám od filmařů přišli o tisíce korun od státu a dostali se do ještě těžší situace. Úřady na nepřiznané výdělky upozornil anonym.

Ale ani nemusel, komparzisté se sami chlubili v článcích, které v novinách během natáčení vycházely.

"Chtěli po mně jen to, abych stál před hospodou a esemeskoval. Dostal jsem za to dvě stovky na ruku. To jde, ne? Budou z nás hvězdy," radoval se v únoru třeba Vladimír Kašpar - mladík, do kterého byste neřekli, že je v invalidním důchodu.

Úřad práce Sokolov si vyžádal od filmového štábu seznam komparzistů a porovnal ho se svou databází.

Odměnu za natáčení nikdo dobrovolně nepřiznal

"Z evidence jsme sankčně vyřadili 35 lidí z Chodovska a pár dalších ze Sokolova. Porušili svou povinnost, když nenahlásili do osmi dnů výdělečnou činnost," řekl mluvčí pracovního úřadu Jaroslav Januš. Nikdo z potrestaných se neodvolal.
 
Zakročil i sociální odbor Městského úřadu v Chodově. Sebral asi dvaceti nezaměstnaným dávky v hmotné nouzi. Pro člověka, který žije sám, dávka představuje 2 905 korun měsíčně.

"Problém nebyl v tom, že dostali odměnu za natáčení, ale nikdo z nich vedlejší příjem dobrovolně nepřiznal. Až když jsme jim ukázali jména v dokladech, které jsme od štábu oficiální cestou získali," zmínila vedoucí chodovského sociálního odboru Eva Virtelová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video