Rozorávání mezí po kolektivizaci (ilustrační snímek)

Rozorávání mezí po kolektivizaci (ilustrační snímek) | foto: Repro z knihy: Jde pevně kupředu naše zem

Kvůli kolektivizaci míří k soudu bývalý prokurátor, po 62 letech

  • 157
Státní zástupkyně podala obžalobu na více než osmdesátiletého bývalého prokurátora v Kralupech nad Vltavou Tomáše Liptáka. Ten se údajně podílel v době kolektivizace venkova na šikanování a vystěhovávání soukromých zemědělců. Obžaloba tak byla podána po 62 letech od spáchání činu.

Informovala o tom pondělní MF DNES. Lipták vinu popírá.

Lipták byl v Kralupech nad Vltavou okresním prokurátorem v roce 1953. Obžaloba mohla být podána po tak dlouhé době, protože zločiny komunismu se podle zákona nepromlčují. Podle mělnické žalobkyně Jaromíry Petrášové je Lipták podezřelý z vystěhování několika rodin. I když si stěžuje na špatné zdraví, žalobkyně si myslí, že může k soudu přijít.

„Máme písemné materiály. Důkazy ve spisu jsou. Obžalovaný se tehdy zúčastnil jednání o vystěhování a podepsal některé dokumenty,“ uvedla Petrášová. K výpovědi u soudu jsou připraveni také potomci sedláků.

Lipták působil v komisi, která o vystěhování soukromých rolníků kvůli získání jejich půdy pro zemědělská družstva rozhodovala. Za zneužití pravomoci mu hrozí až deset let vězení. Za násilnou kolektivizaci ale v Česku zatím padly jen dva podmíněné tresty v Olomouci a v Rakovníku.

Policie v posledních sedmi letech podle MF DNES prověřovala více než 350 případů, kdy komunisté v 50. letech šikanovali sedláky a vykazovali je z domovů. Obžaloba na Liptáka je třetí za násilnou kolektivizaci, další dva muži jsou obviněni.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video