Premiér a šéf ANO Andrej Babiš a lídr ČSSD Jan Hamáček

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš a lídr ČSSD Jan Hamáček | foto: František Vlček, MAFRA

Koalice se dohodla. Zaměstnanci státu dostanou přidáno 1500 korun do tarifů

  • 442
Koalice se dohodla na růstu mezd ve veřejné sféře od začátku příštího roku. Všichni dostanou navíc 1 500 korun do tarifů, zrušena bude nejnižší tabulka tarifů. Jen učitelé dostanou podle ministryně financí Aleny Schillerové za ANO přidáno deset procent, není zatím jasné kolik z toho půjde do tarifů.

„Dohodli jsme se, že dojde k navýšení absolutní částkou 1500 korun do tarifů a zároveň jsme se domluvili, že zrušíme tabulku číslo jedna, to znamená, že dosáhneme toho, co jsme chtěli, že procentuálně budeme navyšovat hlavně těm, kteří mají nejnižší mzdy,“ řekl po jednání premiér Andrej Babiš. „Jsem rád, že jsme dospěli k dohodě,“ řekl Babiš.

Dohodu vládní koalice potvrdili i šéf ČSSD Jan Hamáček, ministryně financí za ANO Schillerová a ministryně práce a sociálních věcí za ČSSD Jana Maláčová. Schillerová původně počítala s tím, že platy zaměstnanců, kteří jsou placeni ze státních rozpočtu, si polepší o dvě procenta, což nestačilo sociální demokracii ani odborům. „Jsme spokojeni, myslím, že to je dobrý kompromis,“ řekl Hamáček.

Zrušena bude nejnižší tabulka tarifů, která se týká nejníže odměňovaných profesí, například kuchařek. Zrušením tabulky si podle Maláčové polepší i pracovníci v sociálních službách. „Nejvíce si pomohou ti, kteří jsou pod minimální mzdou,“ řekla Maláčová. „Nízkopříjmoví zaměstnanci státu na tom budou nejlépe v historii,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí.

Vláda bude v pondělí za účasti prezidenta Miloš Zemana schvalovat návrh rozpočtu na příští rok, který musí vláda poslat do Sněmovny do konce září.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video